iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прегледите за рак на гърдата стават задължителни

Новини за Перник от iPernik

Задължителни прегледи за рак на гърдата при жените и на простатата при мъжете се въвеждат от следващата година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Промяната е заложена в Наредба 39 на ведомството.

Статистиката сочи, че ракът на гърдата и на простатата са сред най-честите онкологични диагнози. Според Националния център за здравна информация от рак на простата през миналата година общо са страдали близо 275 мъже на 100 000, а 44 на 100 000 са се разболели.

При жените от рак на гърдата общо са боледували 1 164 на 100 000, а  95 на 100 000 са се разболели. Затова от следващата година жените ще трябва да се преглеждат на мамограф, а на мъжете ще се прави PSA тест. По този начин ще се увеличи възможността тези заболявания да се хващат в ранен стадий и да се лекуват по-лесно и качествено, се посочва в съобщението.

Изследванията ще са част от редовния профилактичен преглед при общопрактикуващите лекари. Те ще бъдат безплатни за хората с редовни здравни вноски, ще се покриват от Националната здравноосигурителна каса и ще се правят веднъж на две години.

На задължителните прегледи ще подлежат всички жени между 50 и 69 години и мъже над 50 години. Причината е, че честотата на двете заболявания се увеличава драстично в тази възрастова група.

Сега прегледите за рак на гърдата се извършват с направление от личния лекар или срещу заплащане. Качествена мамография може да се направи в кабинета на ДКЦ-І в Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.