iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Представят в Перник нов подход в социалната, възпитателна, корекционна и терапевтична работа с деца

Новини за Перник от iPernik

На 29 ноември 2010 г. от 10:30 ч. в заседателната зала  на община  Перник ще бъде представен проект „Травмата като повод за развитие – трябва да погледнем света през детските очи”. 

Проектът е на фондация „О.А.К.” – „Резилианс БГ” и е пилотен за  Перник и София.  Работата по него започна на 11 юни 2010 г. Като в осъществяването му Община Перник се включи чрез Превантивно-информационен център.

В  представянето  пред медиите ще се включат всички участници в проекта на територията на община Перник. Ще присъства и  проф. Роби Гилигън – преподавател по социална работа в Тринити  колеж в Дъблин – Ирландия.

Проектът ще бъде преставен от Галина Маркова – координатор, изследовател и преподавател по социална работа в НБУ.  

Резилиансът е един нов подход в социалната, възпитателна, корекционна и терапевтична работа с деца. Думата "resilience" характеризира устойчивостта на удар, т.е. отнася се до физиката на телата. Тази дума придобива по-различен смисъл в психологията – към устойчивостта се добавя един динамичен аспект – в смисъл, че травмираният индивид се възобновява /започва отново/ и отново се изгражда.

Резилиансът може да се разглежда като способността на даден индивид или социална система да се развива и израства в много трудни условия. Една подобна способност предполага: предпазване и защита, устойчивост; изграждане отново и планиране в перспектива. Тя се изгражда чрез процес, продължаващ през целия живот, във взаимодействие между индивида (социалната система) и неговото обкръжение. Следователно тази способност се променя в зависимост от конкретните условия и в зависимост от етапите на живота. Тя никога не е абсолютна. Никога нищо не е спечелено докрай, никога нищо не е загубено изцяло: в това именно се състои реализмът и надеждата на резилианса. Друга характерна особеност на резилианса е, че при него акцентът е поставен върху споделената отговорност между всички засегнати страни.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.