iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проекти за енергийна ефективност на учебни сгради тръгват в Пернишко

Новини за Перник от iPernik

Договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна инфраструктура с МРРБ подписаха 3 общини от област Перник.

Най-много от средствата отиват в Радомир. Там ще бъдат санирани З училища и три детски градини.  Ремонтите, които включват и подмяна на дограмата в сградите са, на стойност 2 037 000 лв. В проекта са включени детските градини "8-ми март", "Слънце" и "Радомирче" и училищата "Арх. Зиновий", "Христо Смирненски" и "Любословие".

Проектът на община Перник е на стойност 1 494 068 лева и включва сградите на  СОУ "Св. Климент Охридски", 10-то ОУ "Алеко Константинов" и Спортно училище "Олимпиец" (на снимката) и ЦДГ 6 "Българче".

В Брезник проектът е за сградата на СОУ "Васил Левски” и е на стойнаст  640 000 лева.

15% от средствата трябва да бъдат съфинансирани от общините.

Договорите са по две схеми, реализирани с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие: BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна инфраструктура в градските агломерации” и BG161PO001/4.1-03/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура на 178 малки общини”.

На този етап бяха подписани договори с 58 общини на обща стойност 105 млн. лв.

Чрез тях общините ще осигурят образователна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност. В резултат от изпълнението на двете схеми икономията на енергия ще бъде над 2 млн. МВтЧ/Г. Над 84 000 са децата, които ще бъдат облагодетелствани от изпълнението на дейностите по проекта.

По време на подписването на договорите зам.-министър Лиляна Павлова призова бенефициентите по двете схеми да мобилизират своите екипи, за да могат максимално бързо да подготвят и проведат тръжните процедури.

Тя съобщи, че към днешната дата общият размер на предоставената по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 -2013 г. безвъзмездна финансова помощ е 1,6 млрд. лв. Разплатените средства са 326 млн. лв.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.