iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Протест против съкращаването на коледната ваканция в Перник - снимки

Новини за Перник от iPernik

Самоорганизирани през Фейсбук и в Перник ученици протестираха за по-дълга ваканция. Те се събраха пред сградата на общинската и областната администрация, без предводител и без добра организация. Не липсваха и прояви на не не особено добро поведение. Повечето от децата не скриха, че не са отишли на училище, за да протестират.

С техни представители, излъчени на случаен принцип се срещнаха областният управител Иво Петров, неговите заместници, началничката на инспектората по образованието Ваня Коконова  и шефът на полицията комисар Диян Нанов. На срещата с децата присъстваше и народният представител Ирена Соколова.

По-късно протестиращите се отправиха от централния градски площад към квартал „Изток” по вътрешноградската магистрала. На „Винпром” полицията се опита да ги качи на тротоарите на извънградската магистрала и това насочи колоната по ръгби игрището. След това с помощта на много униформени на протестното шествие беше придаден сравнително приличен ред. Въпреки това станаха известни задръствания.

Протестът показа, че не сме научили децата си даже да протестират, камо ли да отстояват по подобаващ начин своите права.

Протестиращите е щели  да внесат писмено искането си в РИО и то ще бъде изпратено в министерството на образованието, уточни пред журналисти  областният управител Иво Петров. Заради ученическия протест днес от 16.30 часа  губернаторът свиква среща с директорите на училищата и с представители на РИО и МВР.

По-късно стана ясно, че трима от протестиращите са били арестувани.  Едното детее обърнало кашпа пред областната управа, а другите две са замеряли сградата с предмети. Понеже се касае за сгради на институции, може да им бъдат повдигнати обвинения за едро хулиганство. Родителите им вече са уведомени. На тези, които пренесоха протеста по улиците и затрудняват движението на автомобилите, ще им бъдат наложени санкции за нарушаване на Закона за движение по пътищата. няма начин да оставим тези прояви ненаказани, е заявил  директорът на Областната дирекция на МВР комисар Диян Нанов.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.