iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свлачище и боклукът събират извънредно съветниците в Перник

Новини за Перник от iPernik

Свлачището в село Планиница и бъдещото регионално депо за неопасни отпадъци събират извънредно общинските съветници в Перник утре.

 

ОбС спешно трябва да запише решение за учредяване на Регионално сдружение за управление на отпадъците в област Перник. Съгласно новата нормативна уредба регионалното депо за неопасни отпадъци, което ще трябва да се направи по проект от Оперативта програма „Околна среда" ще се ползва от всичките 6 общене в област Перник. Въпреки старта на проекта още през 2003г. по програма ИСПА, и решение на ОбС за създаване на сдружение на шестте общини, то не е било регистрирано. Едва сега се пристъпва към създаването на истински юридически субект.

 

Другото спешно решение е заради укрепването на свлачището в село Планиница. Общинската администрация иска съгласието на съветниците да вземе кредит от Фонд ФЛАГ, за да обслужва обекта в периода до получаване на междинните плащания. Искания кредит е от 620 000 лв. Залог ще бъдат бъдещите вземания по проекта, а погасяването ще става от предвидените по него средства.

 

Съветниците ще впишат в решение и съгласието си Община Перник отново да представи проект, свързан с пернишката средновековна крепост. Този път разработката е по Оперативна програма „Регионално развитие" в схемата предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за развитие на природни, културни и исторически атракции.

 

В дневния ред на извънредната сесия е включена и промяна на правния статут на общински имот.

 

Напоследък общинската администрация в Перник е предприела действия да актува като публична общинска собственост терени, отредени „за озеленяване". Това според обясненията на кмета Росица Янакиева, ще опази имотите от някакви последващи действия с тях. Този път съветниците ще се произнесат за терен от 7, 977 дка в кв. „Сини вир".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.