iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Св. всехвален апостол Андрей Първозвани

Новини за Перник от iPernik

На 30 ноември светата православна Църква почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани. Нарича се Първозвани, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.

Още от ранните си  години той жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на река Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал "Ето агнецът Божий!".

Чувайки тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя, а по-късно отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!", като довел и него при Божия син.

Отпърво братята Андрей и Петър продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. По-късно обаче Христос ги видял на брега на Галилейското езеро и им казал: "Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци". Оттогава те го следвали, като станали свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. Когато апостолите се пръснали по разни страни да проповядват, той се отправил към северните страни.

Целия си живот апостолът посветил на проповед . С търпение понасял гонение от езичниците и навсякъде със своето слово, чудеса и примерен живот спечелвал нови последователи за Христа.

Той изцерявал болни, прогонвал нечисти духове, убеждавал новообърнатите да бъдат милостиви към странниците и своите роби и да имат любов към всички.

Св. Андрей проповядвал усърдно в Гърция, Мала Азия, Армения, Грузия, а по нашите брегове на Черно море той стигнал до страната, обитавана от скитите. Тази страна, тогава дива и неизвестна, е сегашна Русия, където го смятат за основател на Руската православна Църква.  Той е ръкоположил и първия епископ в Цариград - апостол Стахий.

Загинал е с мъченическа смарт, разпънат и вързан на кръста. Християните погребали светия мъченик в град Патра, където и досега, по молитвите на апостола, на хората се подават много благодеяния.

При император Констанций (337-361 г.) мощите на св. Андрей Първозвани били пренесени в Цариград и били поставени в църквата "Св. Апостоли". Но когато кръстоносците завладели Цариград те ги пренесли в италианския град Амалта. Това станало на 6 май 1208 г. Там те почиват и до сега. А честната глава на св. Андрей Първозвани била в Рим.

През 1964 г. тя бе предадена от Римокатолическата църква на Цариградската патриаршия като дар в знак на възстановените добри отношения между двете свети църкви.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.