iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сменят марката "Стара планина" с "Голо Бърдо"?

Новини за Перник от iPernik

След като земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че продуктите "Стара планина" ще се правят само от прясно месо и без нито грам соя, перничани предложиха марката да се смени с "Голо Бърдо".

Преди да се внесе официално това предложение, от пресцентъра на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) съобщиха, че стандартът "Стара планина"няма да се променя и в него няма да се допуска наличие на соя. Това е решил Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта,  предаде БТА.

Съветът и работната група са взели решение съдържанието на соя да се изследва по акредитирания метод "ELISA Скрийнинг" на референтната лаборатория в Германия. С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1 процент.

Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти. Асоциацията на месопреработвателите в България се противопостави на изразеното от животновъдите желание да се въведе изискване да се използва само българска суровина за продукти, произвеждани по стандарта "Стара планина", се посочва в съобщението.

Очаква се решенията на Експертния съвет и на работната група да влязат в сила през следващата седмица.

В същото време стана ясно, че проверките, извършени от инспекторите на ДВСК в четирите предприятия, за които имаше съмнения, че са слагали соя в колбасите по държавна рецепта, също не са установили нарушения.

Заради резултатите от проверката земеделският министър Мирослав Найденов нареди да не се глобяват трите фирми, в чиито продукти с марката "Стара планина" беше открита соя, тъй като съставката не е влагана умишлено. Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта "Стара планина", но при засилен контрол от страна на ДВСК. Компаниите от своя страна отказаха да подават искове в съда за уронване на престижа.

Според експерти, PR акцията на земеделския министър Найденов, при която той бомбастично обяви  4 български компании  за престъпници,защото слагат соя в продуктите "Стара планина", довела до загуба на интерес у потребителите и у производителите към продуктите с тази марка.

Това накара шегобиец от Перник да предложи замяната на марката "Стара планина" с "Голо Бърдо", за да се върне интереса и да се спаси честта на министъра.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.