iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Солдатски каменен кръст пази мястото на храм десетилетия

Новини за Перник от iPernik

Каменен кръст, подарен от руски солдати в края на 19 век, на миряните от радомирското село Николаево, пазил мястото на храм повече от половин век.

 

Навремето в селото имало дървен параклис и кръстът стоял в двора му. Около 1941-42г. църквицата рухнала и едва сега на мястото се строи нов храм.

 

През социализма с кръста си играели на „тука има-тука нема". Сторожниците на народната власт го вдигали от святото място и го захвърляли в двора на ТКЗС-то. Боголюбиви хора го връщали обратно в църковния двор и на Спасовден плахо правели курбан.

 

Комунистите пак прибирали кръста, но не смеели да го счупят. Каменният кръст се търкалял в двора на ТКЗС-то и така до демокрацията си играли на „иди-приди", разсказва сегашната кметица на Николаево Галина Костадинова.

 

Нейният баща бил от людете, които възстановили традиционния курбан в селото на Възнесение Господне. И сега тя си спомня, как от Радомир идвал отец Киро да освещава курбана.

 

Народната власт правела-струвала и все се опитвала да разтури на хората празника - на Бъдни вечер спирали тока, но така Божич минавал на свещи. Козунака почнали да продават всеки ден, та да не е само празнично месиво на Великден. И други такива номера погаждала атеистичната власт, но любовта към Бога у хората не изчезнала. Не била утъпкана и пътечката към храма.

 

Преди 2-3 години на мястото на някогашния параклис започна градеж на нов храм, посветен на св. Никола. Църквицата не е много голяма - само на 45 квадрата. Докарали са я до сводестия покрив.

 

Със средства е помагала Дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет. Дарения са направили и местните хора, и бизнесмени.

 

Трябват още 7-8 хиляди лв. за довършване на новия храм, смята енорийският свещеник от. Александър. Той и кметицата пишат писма, молят бизнеса, но не се отказват преди декември, когато е празника на светията, да покрият храма./ Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.