iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Социалистите събират подписка срещу Изборния кодекс

Новини за Перник от iPernik

Социалистите са започнали да събират подписка срещу ограничаването на избора на кметове в малките населени места и в районите.  В 151 населени места в област Перник няма да се провеждат избори за кмет, ако се приеме гласуваното вече на първо четене предложение за Изборен кодекс. Изчислението е на народния представител от Коалиция за България Ангел Найденов. От левицата са пресметнали, че ако Изборният кодекс стане факт избори за кмет няма да се правят в 1 554 селища с около 700 000 души население.Така е защото управляващите настояват в населените места с жители под 500 човека кметовете да се назначават.

Премахването на избирането на кметове в населените места с до 500 жители ще повлияе върху избирателната активност на хората и ще донесе служебно предимство на ГЕРБ, каза в Перник депутатът.  Според Найденов в засегнатите селища досега са доминирали БСП и партии опоненти на ГЕРБ.

Парламентарната група на Коалиция за България е направила предложение за 250 поправки в гласуваните на първо четене текстове. Социалистите предлагат възстановяване на избираемостта на кметовете и в малките населени места, и в районите, връщане на интегралната бюлетина, намаляване на прага на преференциите при парламентарните избори от 20 на 10%, деклариране на всички суми, които се превеждат на партиите, намаляване на средствата, които могат да изразходват коалициите и партиите в рамките на кампанията, връщане и на други знаци при отбелязване в бюлетината освен " Х" и др. Паралелно с това са предложени допълнителни правомощия на кметовете в малките населени места, съобщи още депутатът.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.