iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спасителната акция в "Духлата" в медиите

Новини за Перник от iPernik

Труд: Спасени на 48-ия час - Албена Борисова

Три деца и четирима мъже бяха спасени живи и здрави от водния капан в пещера Духлата към 20,30 ч днес.

Групата пещерняци влязла под земята в петък по същото време. Но хората не могли да се върнат заради високите нива на подземните реки. В събота край пернишкото село Боснек започна най-голямата спасителна акция от пещера у нас. Половин час преди спасяването на децата на място пристигна и премиерът Бойко Борисов.
"Благодаря на всички от екипите, че извадиха живи и здрави тези млади хора и че този ужас свърши щастливо", каза министър-председателят и си тръгна към 20,45 ч.
 

"Когато виждаш смъртта в очите, разбираш, че има и по-важни неща от пещери, вода, храна и всичко останало. Това е семейството. Не ме беше страх за самата мен, а за родителите ми. Чудех се дали плачат за мен. Исках да им кажа, че съм жива и здрава и мисля за тях." Това бяха първите думи на 15-годишната Марина Монева от Сопот.

При спасителната операция в 20,30 ч тази вечер осмокласничката първа излезе от пещера Духлата. Последва я нейната връстничка и приятелка от Карлово Божидара, както и 12-годишният Емил. Заради вълнението и настинка се наложи момчето да получи медицинска помощ в една от линейките. По-късно изпод земята излязоха и четиримата алпинисти от карловския пещерен клуб "Динамит", между които и бащата на Емил - Петър Димитров (35 г.).

"Беше и страшно, и забавно. Палехме си огън в пещерата, имахме достатъчно храна. Малко ни беше страх в началото, но бяхме с добри водачи и те непрекъснато ни успокояваха, че ще всичко бъде наред", разказа още Марина.

"Когато влизахме в петък към 20,30 ч вечерта, малко ръмеше, не знаехме, че ще се изсипе такъв дъжд и пещерата ще се наводни - разказа един от мъжете пред БНТ. - Времето минаваше бързо, защото търсехме изход, където водата е по-ниска. Спахме на 2-3 места. Разказвахме си вицове."

Развръзката в неделя вечерта дойде точно 48 часа, след като пещерняците са влезли в Духлата. Те взели ключа от кметицата на близкото село Боснек Роза Панкева в петък вечерта. "Не ми казаха, че с тях има и деца. Имахме уговорка да ми го върнат към 6 ч сутринта в събота. Знаят много добре, че часовете са фиксирани и ако не се спазят, значи са в беда и аз трябва да викам помощ", обясни кметицата. В събота тя се притеснила, отишла до входа на пещерата, където видяла колите им. После веднага се обадила на Атанас Русев от организацията по спелеология, който алармирал Гражданска защита и пожарната. От събота Русев ръководи спасителната операция, в която участват 40 души.

До късно вчера край входа на пещерата щастливите близки прегръщаха децата и спасените алпинисти. Всички говореха, че това е била най-голямата спасителна акция у нас за изваждането на хора, блокирани в пещера. Участвали са над 60 души - доброволци, лекари и служители на пожарната, Гражданска защита, както и много техника - кранове, пожарни и линейки.

Бойко Борисов ги посрещна невредими

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна край пещера Духлата към 20 ч, малко преди щастливия край на акцията, и беше един от първите, който посрещна спасените деца.

"Правим всичко, което зависи от нас. Най-важното е след изваждането лекарите да си свършат работата, защото децата може да са настинали. Тук ги чакаме с 6 затоплени линейки", каза премиерът.

Той обеща, че на доброволците, които създават организацията по изваждането на закъсалите, ще бъде платено, колкото и да струва.

На въпрос на "Труд" каква ще бъде съдбата на пещера Духлата оттук насетне премиерът отговори: "Да я асфалтираме или да я затворим? Спелеолозите ще решат."

Той благодари горещо на всички, които са се погрижили хората да бъдат спасени и в 20,45 ч си тръгна.

 

24 часа:Спасени след 50 часа в пещерата – Светлана Стоименова

След близо 50 часа воден капан в пещерата Духлата 7-те бедстващи бяха извадени около 20,30 ч тази вечер. Екипите първо измъкнаха трите деца. Навън ги посрещнаха със сълзи на радост.

"Минаха ми много неща през главата и разбрах, че има много по-важни неща от вода и храна, и това е семейството. Притеснявах се най-много за майка ми и баща ми", каза Марина Монева. "Разбрахме, че водата се покачва и че трябва да бягаме нависоко. Топлихме си вода и бульон на газов котлон. Нямаше много храна, но това не беше проблем. Беше студено. Не се уплаших, но се притеснявах за родителите си. Знаехме, че са в паника."

"Всички са добре, само най-малкият - Емил, е с хипотермия", каза шефът на Спешна помощ в Перник д-р Димитров. Момчето веднага бе качено в една от 6-те линейки, чакащи наблизо.

"Благодаря на всички, които помогнаха за спасяването на хората", заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна на мястото малко преди да бъдат извадени децата. В акцията работиха най-добрите машини и специалисти, заяви той.

Пет групи спасители с по 4 души всяка влязоха в пещерата. Около 17 ч те още нямаха контакт с бедстващите и не знаеха какво сеслучва на Ивайло Чичев, 38 г., от Перник, алпинист, Петър Димитров, спелеолог, 35 г., от Карлово, сина му Емил, на 12 г., Илия Драганов, алпинист от Карлово, Йонко Ангелов, с. Веслец, 45 г., Марина от Сопот и Божидара от Карлово.

Близките им прекараха цял ден в очакване пред пещерата.

"Иво е влязъл с Петър Димитров и Йонко. Те са опитни пещерняци. Познават Духлата много добре", обясняваше притеснено Васил, баща на Ивайло. Двамата със съпругата му не са спали повече от денонощие.

Драмата започнала в петък вечерта. Тогава групата отива в кметството в Боснек и вземат от кметицата Роза Панкева ключа от пещерата. Обясняват й, че децата няма да влизат. Щели да направят бивак навън.

"Трябваше да излязат в събота около 6 ч. Като не се появиха до 8 ч, отидох да проверя какво става. Видях, че колите им стоят отвън и багажът им е в тях. Веднага се обадих на Гражданска защита и на Федерацията по спелеология за помощ", обяснява Панкева.

На мястото дошли пещерняци, които установили, че нивото на водата в Духлата се е повишиило и хората са хванати във воден капан.Веднага е извикана спасителна група. Два багера и фадрома започнали пробиване на скалата от другата страна на входа, за да се оттече водата по-бързо и заседналите да бъдат извадени.

Техниката била предоставена от турската фирма "Мапа Дженгиз", строител на магистрала "Люлин", в която работи Йонко. Иво пък работел като алпинист към фирма за външни изолации.

"Нивото на водата е около 8 м. На час спада с по 30 см Върви бавно, защото продължава да приижда вода", обяснява шефът на Гражданска защита в Перник Емил Бачев.

Според аварийно-спасителния отряд към федерацията по спелеология до блокираните хора има 800 м наводнени галерии.

"Много добре са екипирани. Сигурни сме, че са добре. Те взеха топли дрехи и консерви. Може да са им свършили цигарите, но това не е беда", реди бащата на Иво.

От спасителния отряд припомниха, че преди време в Духлата заседнаха други пещерняци. За да бъдат извадени, се наложи да бъде пробита скалата. Спасителната операция тогава продължи над 24 часа.

Духлата, наричана още Боснешката пещера, е най-дългата българска пещера - 17,6 км, и е дълбока 53 м. Тя е в югозападната част на Витоша, на десния бряг на река Струма, близо до с. Боснек. Входът е на пътя между Боснек и Чуйпетлово.

Представлява сложна многоетажна, лабиринтна система, разположена на 6 етажа. Името й е свързано със звука, който вятърът издава, като преминава през входа на пещерата. Духлата е една от най-сложните пещерни системи у нас, тя е създадена от подземните течения на реката. Има лабиринт от тунели, галерии, подземни езера, водопади и синтрови образувания.

Един от оцелелите мъже:

"Тръгнахме подготвени, познаваме пещерата. Не сме очаквали такива валежи. Знаехме, че ще има, но очаквахме слабо да превали", разказа пред камерите на БНТ един от спасените мъже малко следизлизането си от пещерата.

"Времето долу бързо минава. Спяхме на различни места, местехме се непрекъснато заради водата. Но изобщо не ни падна духът, разказвахме си вицове, пяхме песни. Притеснявахме се единствено заради децата", разказа още той.

 

Стандарт: Спасените от Духлата: Пак ще влизаме в пещери

И седемте души – четирима мъже и трите деца, които бяха блокирани два дни в пещерата Духлата край пернишкото село Боснек, бяха изведени живи и здрави на повърхността. Най-напред бяха спасени трите деца. Двете момичета са в добро здравословно състояние, а 11-годишното момче е с лека хипотермия.

Момичета демонстрираха добро състояние на духа и казаха, че е било страшно, но и забавно. Единият от мъжете разказа, че преди да влязат в пещерата са знаели, че се очакват валежи, но никой от тях не е предполагал, че ще се изсипе такъв потоп. Спали са на две - три места, бягайки от водата.

Мъжът разказа, че са имали храна, не са се поддали на паниката, разказвали са си вицове и така времето е минавало бързо. Спасените вече са по родните си места, предаде бТВ.

Прииждащата вълна от пороя плени групата в петък вечер. Цял ден в събота и неделя екипи на Гражданска защита се бореха със водата, излизаща от пещерата. Късно снощи пещерняците бяха спасени.

"Господ ги запази", каза премиерът Бойко Борисов, който лично отиде на мястото.

Пак ще влизаме в пещери, зарече се инструкторът Петър Димитров Един от организаторите на посещението в пещера Духлата, превърнало се в приключение за 7-членната група спелеолози - Петър Димитров, разказа, че настроението сред бедстващите е било много по-добро от това на многобройните българи, които следяха развитието на спасителната акция.

"Разбрахме, че сме закъсали, когато тръгнахме да излизаме. Не знаехме, че ще се получи чак такъв порой. Предполагахме, че ще е само ръмене. Всеки пещерняк обаче би трябвало да е подготвен да стои по-дълго време, защото там всичко може да се случи. През цялото време бяхме на светло, имахме сгряващи средства, бульони, чайове и фолио за поддържане на температурата. Щяхме да издържим и още. Времето минаваше добре, въпреки че непрекъснато се налагаше да бягаме от прииждащата вода. Тийнейджърите бяха общо взето спокойни, даже весели. Разказвахме си вицове и нямаше никаква паника. Спасителната акция я очаквахме, защото такава е системата. При проникване се оставя контролно време, като след изтичането му се предприемат действия", обясни пред bTV Димитров.

Малко по-различна е версията на деветокласничката от Карлово Божидара Пелова. "Вътре започнах да се притеснявам за роднините, за приятелите. Не знаеш дали някой те търси отвън. В началото си помислих дали майка ми и баща ми няма да се карат. Накрая обаче само ме прегръщаха", призна Божидара.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.