iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спасиха пленниците на Духлата

Новини за Перник от iPernik

Спасиха седмината пещерняци след почти две дононощия плен в Духлата. Само час, след като изгубиха надежда, че операцията ще завърши с успех преди изгрев слънце, спасителните екипи измъкнаха бедстващите навън. първо извадиха децата. 11-годишният Емил и деветокласничките Божидара и Марина бяха отведени веднага в кметството на село Боснек. Там ги чакаше премиерът Бойко Борисов. Случайно или не, обаче появяването му преобърна хода на събитията пред пещерата, завършили неочаквмано бързо с щастлив край. Ето виждате ги – кални, мърляви, но живи, не криеше радостта си премиерът. Той посрещна с прегръдки учениците и се затвори за разговор насаме с тях. Беше страшничко, но пък интересно, каза едно от момичетата.  Не сме губили надежда, знаехме, че ще се спасим. Имаме опит, постоянно търсихме изход. Галериите са високи, бяхме подготвени да качим децата доста над нивото на водата, сподели един от възрастните пещерняци, които бяха извадени след тийнейджърите.


Дойдох на място, за да следя отблизо спасителната акция. Докладваха ми на всеки час, но доста време мина без резултат. Ако трябва и сто багера ще докарам, само Господ да ги запази живи, каза Борисов при пристигането си в Боснек.


Състоянието на всички спасени е учудващо добро. ние сме по-уморени и измръзнали от тях, майтапеха се от екипите, чакащи на входа. Пред пещерата бяха изпратени и напълно оборудвани линейки от пернишката болница МБАЛ "Рахила Ангелова". Никой от пещерняците обаче не поиска лекарска помощ. След като се преоблякоха и затоплиха, те тръгнаха към карлово и Сопот с близките си.


 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.