iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Станислав Николов: Община Трън приключва годината без финансови задължения

Новини за Перник от iPernik

-  Г-н Николов, каква е оценката Ви за свършеното през тази една година?
- Въпреки финансовата криза, въпреки най-лошия бюджет на общината, който е съществувал досега, мисля, че ние се справихме чудесно, защото все пак направихме нещо в града и приключваме годината без задължения към никого в община Трън. Т.е. променихме облика на града, централната градска част се направи по мярка 322, направихме входа на града, направиха се покрай скалния параклис паркинги, по целия град се направиха много тротоари, подпорни стенички с изкуствени скали, т.е. Трън придоби една туристическа визия. Заработи нов хотел в общината, направихме домове от семеен тип, отворихме бившия старчески дом, назначихме 20 човека допълнително през 2010-а на работа и никого не сме съкратили, което мисля, че е достатъчно постижение. Имаме към Бюрото по труда по развитие, дори на 15-и декември ни дадоха награда за второ място в България за най-много работни места по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. До май месец смятаме, че ще имаме общо 500 човека назначени за една година работа, по оперативните програми.

- Значи се очаква безработицата да намалее при вас?
- Да. Мисля, че на 60-70 % ще я намалим по този начин. Намалението на безработицата може да е временно, за една година, но и това не е малко. На местни ниво, което сме направили, смятам, че никак не е малко.

- Това ли е най-важното, което свършихте за тази една година?
- Важните неща, които свършихме са доста. Решихме и проблема с транспорта. Местната фирма вече работи с най-новите бусчета. Решихме проблема със сметосъбирането и сметоизвозването, имахме спечелен проект, с който закупихме нов специален автомобил за тази дейност. Защото, мога да ви кажа, че има съседни общини, които дават да речем милион и триста хиляди лева за сметосъбиране и сметоизвозване, а ние даваме за същата тази дейност триста хиляди лева. Това също допринесе за правене на икономии и завършване на общината на чисто, за да няма неразплатени сметки.

- Все пак остана ли нещо несвършено, което оставяте за следващата година?
- Да, има доста проекти, които сме изготвили и чакаме да се случат. Имаме проект по 321 мярка по селските райони за развитието им. Там смятаме да правим 13 пътища по селата, става дума за четвъртокласна пътна мрежа. Също така имаме проект за саниране на СОУ „Гео Милев” в Трън по енергийна ефективност. Следващият ни важен проект е за почистването на речното корито на реката. Имаме още проекти, които са подготвени и очакваме да се случат следващата година. Имаме идея и другата година през ПУДООС да закупим още един автомобил за сметосъбиране и сметоизвозване, както и допълнителни кошчета за боклук, за да може да се подобри обслужването на населението. Когато аз станах кмет в общината нямаше нито едно кошче, сега има, но са малко и за това искаме още, както и още една резервна кола. Другото, което предвиждаме, е да се подмени уличното осветление в цялата Трънска община. Т.е. всички лампи да бъдат сменени с икономични и не в село да светят пет лампи, а да светнат 20 лампи примерно. Целта ни е да подобрим стандарта на живот в общината.

- Това ли ще бъдат вашите приоритети за следващата година?
- Общо взето да. Искаме да подобрим начинът на живот в селата, да оправим пътищата и уличното осветление, това са основните проблеми в селата в община Трън. В града ще продължим да работим по подобряване визията, инфраструктурата и да направим Трън туристически център. Има и един хотел на ждрелото на река Ерма, който беше общинска собственост, сега искаме да си го върнем и ако можем да го пуснем да работи. Най-голямата ми болка е КПП Банкя-Петачинци. Там ситуацията е свързана с много финанси и ако може да се направи ще бъде много добре. Ако бъде отворен този пункт това тотално ще развие туризма в общината, дори и в Пернишка и Софийска област няма да има такава туристическа дестинация. Ако до края на мандата успеем да свършим това, Трън ще претърпи сериозен подем.

- А това възможно ли е действително да се случи до края на мандата?
- Има всякакви решения между българска и сръбска страна. Има подписани споразумения между нашият държавен глава Георги Първанов и сръбският Борис Тадич. Има положителни становища на всички министерства в България. Остава само да се измисли финансиране или проект, по който да се изпише това нещо. Което не е направено до сега поради липсата на подходяща мярка и поради финансови затруднения.

Елена Самарджиева – Радио „Фокус”-Пирин

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.