iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Станишев не вярва президентското АБВ да се случи

Новини за Перник от iPernik

Ние ще намерим формата на партньорство.с покровителствания от президента Георги Първанов проект АБВ, каза в пернишкото село Рударци Сергей Станишев, където присъства на обучението на млади социалисти. - Как ще коментирате проекта „АБВ” на президента Първанов?- Няма да коментирам, докато не се случи. Нека видим какво ще се получи и дали ще бъде повод за дискусии и за политически алтернативи. Ако се развие в тази посока, ние ще намерим формата на партньорство.
- Какво очаквате от енергийния форум следващата седмица?- Кой енергиен форум? За АЕЦ „Белене” нещата са много ясни според мен. Колкото повече се отлага проекта, толкова повече ще струва. Вината за отлагането с година и половина  и за поскъпването от лятото на 2009-та  и за изгонването на RWE носи сегашното правителство. Аз не се съмнявам, че проектът е изгоден за България.
- Вашият коментар за ситуацията около Румен Петков?
- Коментирал съм вече няколко пъти – безобразно е поведението на министъра на вътрешните работи, направо недопустимо. Това е набедяване, което се квалифицирало по наказателния кодекс. Прокуратурата просто си е полегнала. Има разбира се натиск, вие съмнявате ли се? Има натиск върху всяка независима институция в България. Това, което прави министърът на вътрешните работи е, за да отвлече вниманието на хората от темата, която вълнува всеки един български полицай - как служител на МВР може да си закупи толкова много апартаменти и да се превърне изведнъж в най-виден консултант по европейско законодателство. За да не се отговаря на тези въпроси всеки ден в публичното пространство се хвърлят някакви фишеци, само че това има своите последици.
- Какво имате предвид?
- Преди един месец зададох питане на премиера и го предупредих да се разграничи от думите на своя министър Цветанов, който каза, че България е приета несправедливо и предсрочно в Европейския съюз, че не е била готова. Тогава обясних, че такива думи ще бъдат използвани срещу България, защото от тук нататък всичко, което засяга нашите интереси – ИРМ-2, Шенген, Парите от 20013 до 2020 от Европейски фондове, опонентите на България – а такива има, които ни смятат втора ръка хора, тъмни балкански субекти, за крадци, мошеници и мързеливци, винаги ще казват, че българското правителство и министър Цветанов лъжат и сега, като тогава. Неговите думи имат своята цена за България и това се случва вече, защото  за първи път Франция и Холандия поставят  въпроса за отлагане на  членството ни в Шенген. Френският президент заявява обвързване на механизма по правосъдие и вътрешни работи и неговото приключване със Шенген.  А Цветанов каза, че този механизъм трябва да продължи още две-три години. Имаше опити и в предишния мандат да се обвържат тези две неща - Шенген и ПВР, но ние винаги сме ги отбивали, преодолявали, но това  се прави с достатъчно умение - политически.Казах на премиера да заповяда на Цветанов и на Дянков да млъкнат на европейски теми, защото са некадърни и нанасят щети на България. И ако не го направи той ще носи отговорност.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.