iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съвети за пожарна безопасност през есенно-зимния сезон.

Новини за Перник от iPernik

Есенно-зимният сезон се характеризира с усложняване на пожарната обстановка поради интензивното използване на различни по вид отоплителни и нагревателни уреди и инсталации.
 
През миналия отоплителен период 2009/2010 г. на територията на Пернишка област от неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди, и поради строителна неизправност са възникнали 15 пожара.
 
Най-честите причини са късо съединение в електрическите инсталации; оставени без наблюдение работещи отоплителни и нагревателни уреди; необезопасени комини; използване на леснозапалими течности за разпалване на отоплителни уреди на твърдо гориво; неправилно зареждане на отоплителни уреди, работещи с течно гориво и др.
 
За недопускане на пожари и жертви през отоплителния сезон 2010/2011 г. "Пожарна безопасност и спасяване" - Център при ОДМВР-Перник препоръчва на жителите на област Перник да спазват следните мерки, в зависимост от използваните отоплителни и нагревателни уреди.
 
 
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:
 
 Не оставяйте включени уреди без наблюдение.
 
 При напускане на дома, офиса, помещението още веднъж се убедете, че сте изключили електрическите уреди.
 
 Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди.
 
 Не оставяйте горими предмети върху или в близост до електрическите уреди.
 
 Не използвайте отоплителни уреди с открити реотани.
 
 При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти.
 
 При включени електроуреди никога не оставяйте децата без наблюдение
 
 Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане.
 
Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!
 
При пожар запомнете:
 
Уреди под напрежение не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода!
 
Гасенето на пожар да става само след изключване на електрическия уред от контакта или изключване на захранващото напрежение от етажното или централното електрическо табло!
 
 
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):
 
Използването на отоплителни и нагревателни уреди е широко застъпено в ежедневието и често се подценява пожарната им опасност.
 
Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива.
 
При инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните основни изисквания:
 
 разстояние не по-малко от 50 cm от горими материали. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;
 
 задължително поставяне на негорима подложка с размери излизащи минимум 30 сm отпред и по 20 сm отстрани отоплителния уред, с прагове (борд) от трите страни;
 
 стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).
 
В комините на сградата не трябва да имат фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.
 
Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали и се осигури разстояние от горими конструкции минимум 10 cm.Комините трябва да са двустранно измазани (отвън и отвътре). От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност - вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване - през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.
 
ЗАПОМНЕТЕ:
 
Разпалването на печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.) е много опасно, тъй като често води до пожар.
 
Много е опасно т. нар. непълно горене или тлеене на горимите материали в резултат, на което се отделят силно токсичните продукти на горене: въглероден оксид и въглероден диоксид, които не се усещат, но водят до задушаване.
 
Съхраняването на горивата (дърва или въглища) да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене. Пристроените към къщите навеси да са с негорими покрития до плътни негорими стени.
 
Въглищата да се складират на височина до 2 m, като се избягват влажни места. При складиране на по-голяма височина и/или наличие на влага въглищата са склони към самозапалване.
 
Детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици, затова децата трябва да използват източници на запалване като кибрити, запалки и др. само след разрешение и в присъствието на родител или настойник.
 
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТЕЧНО ГОРИВО (НАФТА):
 
Използването на нафта като гориво увеличава пожарната опасност, тъй като тя е леснозапалима течност.
 
Трябва се използват само стандартни печки на течно гориво, като:
 
 се монтират върху негорими подложки с вертикален праг (борд) от всички страни;
 
 разпалването да се извършва съгласно инструкцията на завода производител;
 
Внимателно трябва да бъде следена изправността на дозаторите, спирателната и контролноизмервателната арматура, термозащитата и автоматиката на уреда.
 
Недопустимо е зареждането с гориво на работеща (неизгасена) печка - това често води до пожар.
 
Недопустимо е запалването на неизстинала нафтова печка, тъй като бързото нагряване на течността в горивната камера води до образуване на пари и взрив при поднасяне на източник на запалване;
 
При разливане на гориво незабавно трябва да се почиства (отстранява) разлятата течност;
 
Резервно гориво (нафта) трябва да се съхранява на безопасно разстояние от отоплителните уреди или в други помещения.
 
Забранено е съхраняването на нафта в общите части (мазета, тавани, коридори и др.) на жилищни кооперации (блокове).
 
Важно! В жилищата трябва да се съхранява нафта само за ежедневни нужди.
 
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН):
 
 
 Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.
 
 Експлоатацията им да се осъществява само след предварително обучение от лица над 14-годишна възраст.
 
 Отопляваните с газови печки помещения трябва да имат възможност за естествена вентилация.
 
 Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, в общи гаражи, тавани и стълбища и на места с пряко слънчево нагряване.
 
Запомнете:
 
Нарушаването херметичността на газопроводите (маркучите) и изтичането на газ в затворено пространство е изключително опасно.
 
С цел установяване на течове на газ към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма на чесън, веднага затворете вентилите на газовите бутилки (съоръжения) и осигурете проветряване на помещението. В случай, че усетите специфичната миризма на чесън, през тъмната част на денонощието, не палете лампа, не ползвайте открити огнеизточници - кибрит, запалка, свещи и др., това може да доведе до взрив. Незабавно осигурете проветряване на помещението.
 
Не поемайте излишен риск, не практикувайте пълнене на газ от една бутилка в друга.
 
Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газстанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане.
 
Всички профилактики, които трябва да бъдат извършвани, задължително са посочени в инструкциите на производителя на съответния газов уред.
 
Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.