iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С мед от Витановци се подсилват на остров Ливингстън в Антарктида

Новини за Перник от iPernik

С мед от пернишкото село Витановци ще се подсилват българските полярници на остров Ливингстън в Антарктида. За  четвърти път пчеларят бай Малин Вергинов  подарил на експедицията тенекия от вълшебния продукт – собствено производство.

В знак на благодарност  шефът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев подарил на пчеларя своя книга  за полярните експедиции. В посвещението си е написал: „С благодарност за помощта България да завладее един нов континент“.

Всяка помощ за полярниците е от полза , защото тази година – на 19 т.месец, те тръгнаха към базата само с мизерните 100 000 евро в джоба, които трябва да стигнат за всичко до март догодина.  Това е два пъти по-малко, отколкото е било през последните 17 години.

„Правим външна политика и заедно с още 27 нации управляваме Ледения континент, за което ни уважават много държави, а  други ни завиждат. Питаме - пука ли им (на управляващите), че в далечна Антарктида все още се вее българското знаме? Или е по-добре да го свалим безславно?”, коментираха по този повод полярниците.

Витановският пчелар бай Малин отглежда около 60 кошера. Той се захванал с пчеларството през 1964 година. За  30 от кошерите се грижел неговият син Александър - адвокат по професия, но с  желание да продължи примера на баща си.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.