iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Такса "електромер" нямало да помпа сметките

Новини за Перник от iPernik

 


Такса „електромер" няма да се повиши сметката за ток и няма да се отрази на семейните бюджети. Да не се плащат хората! Това заяви днес шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред журналисти. Той бе категоричен, че сметките няма да скочат, особено на хората с по-малки жилища.


Семерджиев обясни, че има домакинства, които се присъединяват към мрежата и за това се правят разходи, а в същото време част от тези новоприсъединили се имат нулев разход на енергия. Тези разходи се покриват от хората, които консумират енергия, обясни още шефът на регулаторния орган. Затова според него е необходима таксата мощност.


Тя все още не е поискана от нито едно от трите дружества - ЧЕЗ, EVN и E.ON. Но в страните, в които компаниите работят, има такава такса, подчерта Семерджиев. Според него тъкмо заради историята на тази такса в компаниите-майки, няма да има проблем те да я въведат бързо и у нас. Проблемът остава във въвеждането съобразно българските условия, обясни още регулаторният шеф.


Семерджиев сравни такса „електромер" с таксите, които плащаме за пощенските или телефонни услуги. Той отново напомни, че идеята на новата такса е справедливото разпределение на разходите между абонатите.


На въпрос ще има ли глоби за разпределителните дружества, които продължават да налагат по-високи такси за повторно включване на абонати, той отговори, че има такива случаи. В момента има само неофициални сигнали, но където има жалби, ще ги решим в полза на потребителите, уточни Семерджиев. Той подчерта, че това, че някоя компания обжалва, не означава, че може да налага по-високи такси за възстановяване. /АСН/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.