iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три деца и четирима възрастни са блокирани в пещерата Духлата

Новини за Перник от iPernik

Седем души, сред които три деца, са блокирани в пещерата Духлата до пернишкото село Боснек. Нивото на подземните реки се е вдигнало със 7 метра заради дъждовете, галериите са наводнени и пещерняците не могат да излязат. Подробностите от Рада Домусчиева:

В момента спасителна група прави опити да извади обсадените от високите подземни реки хора. Успокояващото е, че пещерата има и високи нива, където посетителите могат да се спасят. Водачите на групата, влязла в Духлата снощи, са опитни спелеолози, убедени са спасителите.

Снощи в 8 часа седем човека, сред които три деца, са влезли в Духлата, пещера дълга 18 километра, позната като най-сложният лабиринт в България.

Едното дете е момче на 11 години, другите две са ученички в осми клас, които тренират алпинизъм. Членовете на групата са от Перник, Карлово и София. Колите им са пред входа на пещерата, а раниците и одеалата - в автомобилите.

Влезли са в пещерата снощи по тъмно. Поискали са ключа от катинара на решетката на входа от кметицата.

Спасителната група се ръководи от Атанас РУсев, най-добрия познавач в България на пещерата.

"В реката протичат 7 реки, има няколко етажа според моята преценка  хората са живи и са добре, те са прекарали 3 или 4 часа, и когато са решили да се връщат, са се натъкнали на запълнената галерия с вода”, каза Атанас Русев.  

Едва в 16.30 следобед пещерняците успяха да извикат багер, който да разбие баража на изворите, идващи от пещерата, с надеждата, че така високите води вътре в пещерата по-бързо ще се оттекат. Спасителната група е в пещерата и чака водите да спаднат достатъчно, за да извадят хората. Целият район е обграден от преливащи реки, които се влизат в подземните извори.

Преляли са реките в цялата Пернишка област. Най-тежко е положението в село с. Мало Бучино, където се е наложило хората сами да бутат мостовете, за да не се издавят.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.