iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ученичка от Радомир откри самостоятелна изложба с исторически портрети

Новини за Перник от iPernik

Авторска графична изложба „Портрети на исторически личности - послание за преклонение пред тях” откри на 30 ноември 2010 година в Общински исторически музей в град Радомир ученичката от ТПГ „Никола Йонков Вапцаров” в града Женя Желязкова.

Проявата се организира от клуб „Историк” в техническата гимназия по повод 85 години от създаването на най-старото електротехническо училище в България и 5 годишнината от създаването на училищния клуб  на историците.  

Изложбата е първото от поредица прояви, които предстоят през следващите дни и са посветени на  предстоящото честване на патронния празник на училището, който ще бъде на 7-ми декември.

На откриването на изложбата присъстваха родителите и роднини на младата художничка, читалищни дейци, музейни служители, учители и ученици от ТПГ „Никола Вапцаров”.

Гости на събитието бяха областният управител на Перник Иво Петров, заместникът му Радослав Йорданов, началникът  на Регионален инспекторат по образованието на МОМН в Перник Ваня Коконова, председателят на Общинския съвет в Радомир Иван Владимиров, зам.кметът на общината Евдокия Асенова,  Димитринка Тренева – началник отдел „Образование,младежки дейности и спорт” в община Радомир, д-р Петър Дойчев-председател на настоятелството на народно читалище „Напредък 1895”  в Радомир, адвокат Силвия Георгиева - юрист на Общински съвет в Радомир, Димитър Димитров-председател на Управителния съвет на „Галко”АД.        

Изложбата беше открита от директора на училището Василка Стоилова, която  приветства младата авторака, гостите, учителите и учениците.

Женя Желязкова, която е активен участник в работата на училищения ученически клуб „Историк” в техническата гимназия, сподели интересни моменти свързани с възникването на идеята за изложбата и творческите етапи при създаването на портретите.

За създаването на училищен ученически клуб „Историк” в ТПГ „Никола Йонков Вапцаров” през 2005 година и поставените цели, свързани с по-задълбочено изучаване и популяризиране на българското историческо наследство разказа Юлиан Ситарски – учител по история и цивилизация в ТПГ „Никола Йонков Вапцаров” в Радомир, ръководител на училищен ученически клуб „Историк” и преподавател по „История на изкуството” в Европейски политехнически университет-Перник.  

Основните дейности на радомирския училищен исторически клуб през изминалите години са свързани с отбелязване на национално значими и местни исторически дати и събития, писане на реферати, доклади, кратки научни съобщения, организиране на училищни изложби, исторически конференции, дискусии, дебати, посещения на музейни експозиции и археологически разкопки, грижа за паметници, паметни плочи  и паметни знаци на исторически личности, теренни проучвания, участия в исторически конкурси, осъществяване на срещи за обмяна на идеи и реализиране на общи намерения със сходни ученически клубове,организиране съвместно с други институции на срещи в града ни с известни български академични историци и представяне на нови исторически книги.

Показани бяха грамоти на  ученици от  клуб „Историк” за спечелени награди и достойно представяне в различни национални и регионални конкурси и прояви. Споделени бяха идеи за бъдещата работа на клуба.      

Областния управител на област Перник  инж. Иво Петров поздрави младия талант Женя Желязкова и клуб „Историк” за успешната и благородна дейност и предложи изложбата да бъде представена в сградата на областната администрация в Перник и в Народното събрание в София.

 Изложбата може да бъде разгледана от гражданите и гостите на Радомир в периода до 15 декември 2010 година.   

 Снимка: Мироглед

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.