iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" организира семинар за децата с аутизъм

Новини за Перник от iPernik

Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" организира на 19 декември (неделя) в зала 10, ет. 8 на НДК от 10:30ч. до 15:00ч семинар за родители, специалисти и заинтересовани по темата за аутизма. Ще бъдат представени терапевтични подходи и утвърдени алтернативни практики в Европа и Америка, които се прилагат при работа с деца-аутисти.  Това съобщи на пресконфернция в Перник Радосвета Симеонова, представител на фондацията в Перник и нейн секретар.

Тя покани всички родители на деца аутисти от Перник да посетят семинара и да се присъединят към фондацията.  Според нея най-малко 100 деца са със симптоми на аутизъм в Перник 

„Статистиката се прави трудно, тъй като родителите отказват да признаят проблема и да се борят с него“,  казва Симеонова, чиято 10-годишна дъщеря е с аутизъм.  

„На мен на два пъти са ми отказвали от училища да приемат детето и това е една от големите неволи за децата и семействата“, споделя Радосвета.

В България липсват достатъчно и добре подготвени специалисти. През последните 7-8 години у нас се правят минимални стъпки за преодоляване на проблемите, с които се сблъскват майките на тези деца. Всяка една инициатива обаче се блокира на едно или друго ниво. „Така, поради липсата на проекти, през последните три години бяха изпуснати средства от европейските програми в подкрепа на децата с аутизъм“, добави още Симеонова.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.