iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Циганска любов виновна за прахта в Перник

Новини за Перник от iPernik


"Циганска любов" е виновна за наднормения прах в Перник. Печките на кюмюр и дърва нареждат града ни в челото на най-замърсените в страната.


Общината, заедно с още 30 големи града у нас, спешно ще трябва да пишат планове за справяне с проблема. Ще са нужни пари за набелязване на мерките и определяне делът на всеки източник на замърсяване, каза екоминистърката Нона Караджова.


Заради праха Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България. Наскоро в МОСВ е получено писмо от Брюксел, че страната може да поиска отлагане на срока, в който трябва да отговори на изискванията. Заради това се налагало и бързо решаване на проблема по места.


Един от големите фактори за запрашаемостта е битовото отопление на въглища и дърва, твърдят от МОСВ. Затова се залагало за ускорена газификация на страната.


България не е единствената членка на ЕС с наказателна процедура за фините прахови частици в атмосферния въздух. Такива производства са образувани още срещу 20 страни.


Нормите за съдържание на фини прахови частици във въздуха са 50 микрограма на куб. метър средно за денонощие. Разрешеното превишаване на тези норми е 35 пъти в годината.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.