iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Читалище показва уникални книги за годишнина

Новини за Перник от iPernik

По повод 115-тата си годишнина радомирското читалище „Напредък 1895" показа в изложба  уникални книги от своята библиотека.  Експозицията беше посветена и на Деня на града, който радомирци честваха по традиция на Димитровден.

 

Сред уникатите са първите издания на книги на Николай Райнов, Антон Сташимиров, Кирил Христов, Мара Белчева, второ издание от 1890 г. на биографията на Христо Ботев от Захари Стоянов, Княжество България на Г.Г. Димитров от 1896 г. , Евангелие от 1920 г. джобен формат.

 

Голяма част от подредените в изложбата ценни издания са дарения - от Архимандрит Зиновий, Иван Неврокопски, Стоян Бумбишев, Мария Смилова, Богдан Божков..

 

"Началото на даритеството на книги е сложено през 1879 година от активисти на културно-просветното дружество „Пчела". В близко време ще издадем каталог на ценните книги, които в библиотеката са около 1 000. Общо 57 000 тома е фондът, само в детския отдел на разположение на децата са 8 000. Читалището подготвя мултимедийна презентация за данните, които има библиотеката", каза главният библиотекар Нели Петкова.

 

Изложбата беше открита  от зам. председателя на Общинския съвет Екатерина Фиданска, която поздрави читалищните дейци със 115-тата годишнина. Тя връчи на председателя на читалищното настоятелство д-р Петър Дойчев поздравителен адрес от името на председателя на Общинския съвет Иван Владимиров.

 

На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Иван Владимиров, зам. кметовете на общината Екатерин Серафимов и Евдокия Асенова, общински съветници, читалищни дейци, много граждани и ученици.

 

Тази година библиотеката към народното читалище се е обогатила с над 280 тома дарения за над 1 800 лева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.