iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шаран кръстоносец стана кадем на нов магазин за риба в Перник

Новини за Перник от iPernik

Шаран кръстоносец стана кадем на новооткрит  магазин за риба в Перник. Минути преди свещеник да отслужи водосвет на новия търговски обект рибата с четирилистна детелина на гърба изплува на щанда. Клиентите ахнаха, но не беше измама, защото само преди минути продавачите бяха извадили голото шаранче от ваната на магазина.

Между четирите листчета на детелинката ясно се вижда кръст, категоричен беше отец Константин Стойчев, който беше дошъл да отслужи водосвет на придобивката. Собственикът на търговския обект Евлоги Нотев и гостите, дошли за освещаването, видяха в природната рисунка поличба за късмет. Веднага голите шарани на щанда на ул. „Благой Гебрев” бяха пуснати на промоционална цена по 5.50лв. Магазинът на Евлоги тръгна с актове за глоби, но сега всичко е наред, а и с късметлийската риба няма как да не му върви.

Магазинът предлага шарани, бял амур, толстолоб. Има сом и пастърва. На щанда се кипри и едра сьомга. От рибния пазар в Солун се доставят и средиземноморски морски деликатеси.

Преди да стане свещеник, отец Константин беше ветеринарен лекар и добре е запознат с особеностите на рибата като храна. Тя е е изключително богата на ненаситени мастни киселини, които са много полезни, обяснява свещеникът и подчертава, че е богата на протеини и микроелементи като фосфор, калций и др.

Особеното е, че в мускулатурата й няма колаген, а има специални влакна, които придават плътност. Когато човек яде риба има чувството, че месото е по-леко и лесно се смила. При другите животински меса – свинско и особено телешкото е много богато на колаген и затова е по-твърдо, разяснява като специалист настоящият Божи служител.

Но кръстният символ, подформата на четирилистна детелина го кара да се върне и кам Стария завет. В Християнството рибата е позната още от най-ранното християнство като символ. Изобразявана е още в най-старите мозайки. Преданието разказва, че пророк Йона, когато Господ го пратил да предупреди ниневийците, че ще ги изтреби заради прегрешенията им, той се уплашил и побягнал. Тогава корабът му бил погълнат от един кит, който три дена го носил в корема  си и накрая го изплюл на брега при Ниневия. Това тридневно носене на Йона в китовата утроба символизира пребиваването на Христа в ада -  когато той  умира, преди Възкресението. Това е предобраз  на Христовото обхождане на ада и след това на Възкресението, обяснява отец Константин.

Рибата е най-употребяваният Господен символ,  защото зад изображението се крие отъждествяването на гръцката дума за риба "ихтиос" с Иисус Христос - като абревиатура тя се разчита "Исус Христос Божи Син Спасител", обясни още отецът. По-късно се възприело, че рибата, която е водно създание, символизира и светото Кръщение, а от там, че е и символ на светата Евхаристия, каза още той.

В хералдиката  е познат и кръст с листа от детелина, които се  смятат за символ на Светата Троица. Използват го и като образ на възкресението на Христос.

Прието е на Никулден да се яде шаран или друга риба. Според поверието покровителят на моряците св. Николай запушил с риба пробойната на кораб и така предотвратил корабокрушение.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.