iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шосето през Бучино не влезе в декларация

Новини за Перник от iPernik

Четвъртокласният път от Перник за София през селата Толемо и Мало Бучино не стана обект на декларация на ОбС в Перник, както предлагаха общинските съветници от БСП. Темата беше вписана като точка от дневния ред на редовна сесия в петък, но по предложение на групата съветници от ГЕРБ не беше допусната до разглеждане. Председателят на градския парламент Добри Митрев предложи съдбата на шосето да се разглежда от ОбС след 8 декември, когато се очаква да бъде пуснат за експлоатация пътен възел „Даскалово от Автомагистрала „Люлин”. Неговото предложение също беше пренебрегнато.

 В предложения текст от председателя на групата на левите съветници д-р Александър Алексиев се изразяваше притеснението от това, че продължаващите строителни дейности на пътен възел „Даскалово”  създават притеснения и предизвикват ежедневни задръствания при движението на потока от автомобили. Специален акцинт се поставяше на затрудненото придвижване на линейки, пожарни и други специализирани автомобили. В декларацията се настояваше за спешен ремонт на алтернативния път за столицата през Големо Бучино и осигуряване на дежурни служители от КАТ в часовете с най-натоварен трафик на светофара при Драгичево и на естакадата на пътен възел Даскалово.

Обяснение на отрицателен вот против отпадане на точката от дневния ред направиха левите съветници Венцислав Тодоров, Валентин Петков и Ралица Андреева. Те обясниха, че темата еважна за периначани, които пътуват до София.

Зам. председателят на ОбС Хранимир Генчев (ЗНС) обясни, че по негово мнение декларацията е трябвало да бъде приета, защото има опасения, че новото пътно съоражение при Драгичево няма да отпуши трафика заради технологична недообмисленост. Той предложи да се настоява за четвърта лента от кръстовището за Рударци до пътния възел.

Сред мотивите за отхвърлянето на декларацията беше обстоятелството, че шосето е общински път. В тази връзка председателят на групата съветници от ГЕРБ Кирил Симеонов отправи питане към кмета за мерките, които общината взема за подържане на пътя.

Кметът отговори, че ежедневно по трасето преминават стотици камиони, които в пъти надвишават разрешената товарападемност и това е причина за неговото разрушаване. Затова  шосето трябва да се възстанови от фирмата - изпълнител на автомагистрала "Люлин" - "Мапа Дженгиз", която използва общинския път.

Според председателя на ОбС Добри Митрев диалогът между институциите трябва да се води не само чрез декларации. Той обеща да запознае с проблема всички институции от които зависи решаването му.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.