iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


102 години организирано социалистическо движение в Перник - защото са социалисти

Перник снимка: за хората и събитията - 102 години БСП в Перник

Публикуваме доклад, изнесен по  повод 100- годишнината на  организираното социалистическо движение в Перник, който показва как изглежда историята през погледа на социалистите - защото са социалисти.
 
 
На 16.06.2010г. (сряда) от 18.00часа в Мемориала на миньорите  на плащад „Кракра" привържениците на лявата идея ще отбележат 102 години организирано социалистическо движение в Перник.
 
Слово ще изнесе доц. Спаска Зафирова. 
 
В концертната програма ще участват народната певица Янка Рупкина, формация „Лира" към Народно читалище "Миньор", вокална група „Колорит" към Народно читалище „Елин Пелин", Сдружение „Хоро" и балетно студио към Общински младежки дом-Перник.
 
Организатор: Общински съвет на БСП-Перник
 
 
Доклад - 100 години организирано социалистическо движение
 
Началото на ХХ век !Перник - „ царство на необикновенна мизерия, работническо безправие и безконечни произволи, извършвани над работниците". Думи на млдия, изпълнен с енергия и с искрящ поглед, работнически трибун - Георги Димитров!
 
Миньорите от селата са принудени да ходят пеша по 10-12 км, за да работят по 10-12 часа при изключително тежки условия. Същевременно развитието на въгледобива съсредоточава над 1300 рудничари, които живеят в дървени бараки или зле пригодени яхъри. Всичко това води първоначално до стихийни, които постепенно преминават в организирани социални протести.
 
Това не убягва от погледа на тогавашното ръководство на БРСДП /т.с./ В първата, най- масова стачка през 1906г. в Перник пристигат Димитър Благоев, Георги Кирков, Христо Кабакчиев, Васил Мулетаров, Тодор Луканов, Антон Иванов. За непосредствен ръководител партията определя Георги Димитров. В стачката участват повече от 900 рудничари. Исканията им са: - 8-часов работен ден;- Редовно изплащане на заплатите;- Признаване правото на синдикално сдружаване.
 
В речта си пред стачниците „Що е социализъм и има ли той почва у нас?" Георги Кирков заявява, че „рудничарите се борят за солидарност за своето съзнание и организации".
 
Стачката завършва с частичен успех, но най- важният успех е, миньорите, разбират че силата им е в организацията.
 
Същата година се учредява за първи път в България Рудничарска синдикална организация. Всъщност ръководството и активистите на синдикалния съюз стават учредители на партийната организация в Перник.
 
На 15 /27/ юни 1908г. 12-те апостоли, както ги наричат по- късно слагат основите на организираното социалистическо двежение в Перник- Стоян Стойков, Тошо Димитров, Миле Димитров, Темелко Ненков, Григор Ненков, Митко Соколов, Теофил Раденков, Георги Димов, Владимир Джигрев, Серафим Кокалов, Стойне Роглев и Васил Миленков, който е и първият избран секретар на организацията. Всички те с младежки жар и енергия работят всеотдайно за достигане на социалистическите идеи до умовете и сърцата на пернишките миньори.
 
Многозначителен факт е, че в социалистическата организация се включват не само миньори, а представители на интелигенцията, редица учители- Стойне Роглев, Георги Христов, Миле Иванов.
 
Може смело да се твърди, че с това е отворена нова страница в историята на Перник. Градът, възприел идеите за справедливост и ценностите на тесните социалисти, става столица на класовите битки за достоен човешки живот и права.
 
Паметен ще остане в 100- годишната бурна история на партийната организация, пешия поход на 1200 рудничари до София, водени от Георги Димитров, срещу антиработническото законодателство на ХІV ОНС.
 
През време на войните - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война пернишките социалисти, както и цялата тясно социалистическа партия осъждат милитаризма, отделят от скромните си средства и подпомагат войнишки семейства. Провеждат редица протестни събрания и митинги срещу новите военни подстрекателства в защита на мира и Балканската федерация в присъствието на Димитър Благоев, Найден Киров, Петър Енев и др. народни представители /т.с./.
 
През 1913г. за секретар на партията е избран Темелко Ненков - секретар на Рудничарския съюз. Под неговото ръководство и на съмишлениците му само на 5 години през 1913г. партията на тесните социалисти в Перник спечелва изборите за общински съветници и училищни настоятели, нещо което е твърде впечатляващо. Социалистическата партия е и първата политическа сила и на изборите за ХVІ НС, за избора на Димитър Благоев и Борис Хаджисотиров за народни представители, побеждавайки в Перник такива утвърдени партии като либералнтата, демократическата, народнолибералната и др.
 
Партийната организация на т.с. е развивала широка обществена дейност. За училищни настоятели са избрани дейните Григор Ненков и Павел Мартинов. Социалистите протестират срещу експлоатацията на жените и задължението „два дни след раждане на дете да бъдат отново на работното си място".
 
Според спомените на поета Камен Зидаров и Владимир Русалиев социалистите оказват неоценима помощ при създаването на първия в България Драматичен работнически театър в Перник.
 
Годините след Първата световна война са изключително бурни, както за България така и за Перник. На път от Кюстендил за София на 28 февруари, макар и народен представител, Георги Димитров е арестуван на пернишката гара. Вместо да се търси отговорност от виновниците за националните катастрофи под предлог, че мини „Перник" все още са военизирани и миньорите нямат право на протестни митинги, 500 души са уволнени, 150 арестувани и интернирани в Тревненския балкан. Срещу ръководителите на социалистическата организация Темелко Ненков, Иван Костадинов, Славе Анев, Манчо Свещаров, Митко Соколов и др. е заведено дело във военен съд , с което им се иска смъртна присъда. Партията на тесните социалисти мобилизира своите най- добри юристи Васил Коларов, Тодор Луканов, Борис Хаджисотиров, Васил Мулетаров за спасяване на своите дейци.
 
Пернишките социалисти се обявяват и срещу несправедливия Ньойски договор на митинг с оратори Коста Петров и Темелко Ненков пред рудничари от царибродско. Пернишката организация е достойно представена на І-вият Конгрес на преименуваната вече БКП /т.с./.
 
Тази активна дейност дава възможност в изборите за ХVІІІ ОНС партията в Перник да спечели повече гласове от всички останали партии, а Темелко Ненков е избран за народен представител и е един от 48-те НП от ПГ на тесните социалисти.
 
През 1920г. БКП /т.с./ е втора политическа сила в страната. Темелко Ненков отново е избран за народен представител. След инсцениранато касиране на избора му - НП става другият изявен миньорски водач Митко Соколов.
 
В парламента НП социалисти от Перник са убедени демократи, социално чувствителни, ярки представители на левицата, които винаги са готови да се борят и дори да се жертват за справедливата социалистическа кауза.
 
Военния преврат на 9 юни 1923г., убийството на законно избрания министър председател Александър Стамболийски и установяването на профашисткия режим на Александър Цанков поставят началото на Гражданската война в България. От дистанцията на времето днес съществуват различни оценки и интерпретации на септемврийското въстание и атентата в черквата „Света Неделя" като част от тази гражданска война.
 
Но в тази война през 1925г. наред с такива ярки личности като Гео Милев, Сергей Румянцев, Йосиф Хербет пернишките социалисти също дадоха своите свидни жертви: Темелко Ненков - убит в Дирекцията на полицията, Иван Недялков Шаблин, учителят Георги Христов, Серги Модев, Рахила Ангелова, Деян Гебрев. Дейци като Александър Миленов- емигрант в съветска Русия, Фердинад Тодоров, Митко Соколов и редица други са арестувани без съд и присъда.
 
През 1927г. нелегалната БКП учредява легална Българска работническа партия със секретар Фердинад Тодоров. През 1932г. неговото достойно място заема Иван Гарванов. Партийната организаци отново укрепва в стачните борби в битката за спасяване на героя от Лайпциг, близък приятел на мнозина от тях.
 
В този период перничани възприемат идеите за изграждане на „единен народен фронт" и търсят съюзи с останалите антифашистки партии. Нейни дейци участват в ръководството на популярна банка кооперация „Напред", фурна „Народен хляб". Създават се спортни дружества „Светкавица" и „Бенковски" за работа с младежите. Учреден е РМС с активното участие на Свилен Русев.
 
Показателна за работата на местната партийна организация през 1940г. в навечерието на ІІ-та Световна война е телеграмата на група работници до народното събрание в подкрепа на Соболевата акция, целяща подкрепа и съюз със съветска Русия и антифашисткия блок. Правителството на Богдан Филов обаче присъединява България към Тристранния фашистки пакт.
 
Пернишката партийна организация изписва славни и героични страници в антифашиската борба. На територията на област Перник са създадени три партизански отряда. Перник е незаменим тил на партизанското движение в Трънско, Брезнишко и Радомирско, подържайки вярата на хората в справедливостта и свободата.
 
Десетки се включват в отрядите- Велин Сърбев, 16 годишната Цветана Живкова, Ненчо Асенов, Костадин Благоев, Асен Миланов, . Ръководената от Валентин Андреев РМС-ова организация изпраща в трънския отряд 30 партизани.
 
През Перник минават три нелегални канала към партизанските отряди. Те се опират на съпричастността на отрудените хора от Пернишкия край.
 
В битката с фашистката полиция в къщата на ятаците Стоил и Лозан Боневи загиват секретарят на организацията Иван Гарванов и Евлоги Агаин. Убити са и антифашистите от пернишко Нестор Петров, Благой Гебрев, Евтим Балканджийски, Цветана Живкова, Рафаил Асенов, Радослав Велков, Стоил Цветков, Методи Диманов, Кирил Пчелински, братя Чакрини, Велин Сърбев, Борислав Киров. Всички те загиват, вярвайки, че се борят за свободата, за едно светло бъдеще.
 
В антифашиската борба участват такива личности като проф. Секул Крумов - скулптор, Добри Жотев - поет, арх. Георги Стоилов. Стотици са политически затворници, концлагеристи в лагерите в Куциян, „Кръсто поле", „Гонда вода", все хора с огромна вяра и себеотрицание.
 
Кулминация в антифашиската борба е миньорската стачка под ръководството на тогавашния секретар на партийната организация Григор Илиев на 07.09.1944г. за установяване властта на Отечествения фронт. Срещу невъоръжените стачници полицията стреля и убива 6-ма миньори. Ранени са 14. За участие във втората фаза на Отечествената война партийната организация мобилизира повече от 200 човека. Безспорен е приносът на всички тях за победата над фашизма.
 
Оценка за годините след 9-ти септември 1944г. очевидно ще ги даде историята. Партийната ни организация, нейните лидери и кадри бяха в основата на това Перник да се превърне в най- голямата строителна площадка в България. Само за няколко години в Перник са построени ТЕЦ „Република", Централна обогатителна фабрика, язовир „Студена", МЗ"Ленин", Дворец на културата, Стадиона на мира, болници, училища. Изградени са ЗГММ, завод „Благой Попов",завод за токоизправители, з-д за феромагнити, ЗЗМ"Кракра".
 
Утвърждават се ярки стопански дейци - Михаил Дойчев, Евгени Стефанов, Стойне Алексов, Йордан Станков, Крум Атанасов, Христо Бонин, Стоил Фердов, Станиш Бонев, Янаки Иванов, Карамфил Боянов, Борис Гарванов, Стойне Радойчев, Младен Найденов, Георги Асенов. Кметове като Стефан Темелков, Иван Костов, Серги Аврамов, Емил Иглев, Борис Чолев, Андрей Андреев.
 
Перник е сърцето на промишлена България.
 
В края на 1989г. пернишката община притежава мощна материално- техническа база- 1, 563 млн. основни производствени фондове.
 
В този период се утвърждават и ярки партийни и младежки лидери и дейци като Стефан Крумов, Андрей Михайлов, Борис Богданов, Борис Манов, Максим Тодоров, Йордан Асенов, Асен Милев, Григор Макариев, Иванка Николова, Мария Миленова, Васил Стоянов, Никифор Величков, Иван Стоицев и мн. др.
 
За историята на партийната организация след 1989г. вероятно е твърде рано да се пише.
 
БСП и в частност пернишката организация дадоха своя неотменим принос в демократизирането на обществото, във въвеждане на многопартийна демократична система за приемане на новата Конституция на България.
 
В този нелек период за партийната организация преобладаващата част от дейците и кадрите не изневериха на социалните идеи, не смениха партийното си членство като употребявана кърпичка.
 
Всеки един от лидерите и дейците, от членовете на БСП от най- новия период има своя принос за укрепване и развитие на партийната организация, за победите на изборите през 1990, 1995,1999г., за което заслужават най-искрената ни благодарност.
 
Партийната организация посреща своята сто годишнина в добро организационно и политическо състояние. Преодоляла временното разцепление. Помъдрели от загуби и разочарования, организацията ни постига пет поредни победи на избори и то с резултати в първата шестица за страната.
 
Победихме в Парламентарните избори 2005г. - с три от пет мандата за народни представители. Избрахме Снежанка Викторова в частичните избори за кмет на кметство „Изток".
 
Постигнахме пети за страната резултат в избор за Президент на Република България, шести резултат в Евроизборите и най- сладката победа- избрахме Росица Янакиева за кмет на общината.
 
Всичко това ни даде възможност да реализираме успешни управленски кадри на ключови постове в общината и областта. Но победата на изборите не е самоцел за нас. Тя е средство за реализиране на добро управление, за реализиране социалните предизборни ангажименти и предпоставка за подобряване живата на перничани.
 
Управляващото мнозинство и правителството с министър- председател Сергей Станишев създаде условия за приемането ни на 01.01.2007г. в ЕС. Установи икономическа стабилност и ускорен икономически растеж с над 6% от БВП. България е с един от най-ниските корпоративни и подоходни данъци от 10%, с над 6 милиарда евро чуждестранни инвестиции годишно.
 
Безработицата спадна до средните за ЕС 6%. Нещо повече, България започва да внася работна ръка.
 
Тези макроикономически фактори дават възможност икономическият подем да се пачувства и на територията на Перник.
 
По чуждестранни инвестиции Пернишка област е на 8-мо място с над 180 млн. долара .
 
За три години са изградени нови и рехабилитирани над 200км пътна мрежа:- Магистрала Е 79 - Даскалово - Горна Диканя;Пътищата:- Батановци - Ковачевци;- Радомир - Бобов дол;- Перник - Мещица;- Батановци - Брезник - Бегуновци.- Магистрала Перник - Радомир, която открихме днес.Започна изграждането на магистрала „Люлин".Доизгражда се главният колектор, водопроводите Перник- Мещица, Перник - Витановци, Перник- Лесковец, реновират се ж.п. гари и ж.п. състави.
 
Новата кметска управа разработи 7 проекта за 65 млн. лева по структурните фондове за възстановяване на театъра, училища , улици.
 
Всичко това ни дава основание на 100 годишния рожден ден на социалистическата организация в Перник да заявим, че не само сме първата политическа сила в Перник с най- дълга история, но и че сме най- отговорната партия на територията на общината, достойна крепост на социалистическите идеи!
 
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.