iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Машини за скрап окупират София

Перник снимка: шествие срещу Закона за отпадъците.

„Машини за скрап” окупират София тази сутрин. Това е името на протестно шествие срещу Закона за отпадъците.

Вчера вносителите на спорния проект на Закона за управление на отпадъците от ГЕРБ решиха да го изтеглят и преразгледат. Ще бъдат сформирани работни групи с представители на засегнатите страни.

Въпреки това от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране обявиха, че прогест ще има. Те са подкрепени от пет браншови организации, които подписаха тази седмица Споразумение за сътрудничество. Според тях акцията им е съгласувана и ще се проведе с разрешението на МВР и Столичната община.

В протеста срещу Закона за отпадъците участват десетки  тежки камиони, натоварени със скрап.

Представителите на бизнеса изтъкват, че искат да изразят своето категорично несъгласие и безкомпромисни действия с опита на държавата да монополизира и унищожи чрез закон, добре работещ, повече от 20 години, бизнес сектор за събиране и рециклиране на отпадъци в България.

Тежкотоварните автомобили, които ще участват в шествието, са едва 10% от техниката, собственост на фирми и организации в сектора за рециклиране на отпадъци в България. Останалите машини и оборудване на фирмите няма да бъдат транспотирани до София на този етап. Машините са част от оборудването на площадките за събиране, депониране и третиране на отпадъци.

80% от техниката, изграждането на площадките и тяхното оборудване са направени с кредити от банки или лизингови къщи в България. С влизането в сила на законопроекта за управление на отпадъците, стотици фирми ще останат не само, без бизнес, но и без финансова възможност да погасяват инвестиционните си кредити, получени за закупуване на техника и оборудване, посочват организаторите на протеста.

Инвестициите за пускането в експлоатация на една средно голяма площадка са около 1,5 млн. лева. В момента в България действат 2400 лицензирани площадки.

Организаторите допълват, че рестриктивните мерки в новия законопроект ще ограничат рязко броя на работещите фирми и площадки за отпадъци в България. В тяхното изграждане и закупуване на специализирана техника и оборудване, бизнесът е инвестирал над 1,100 млрд. лева за последните 10 години.

Ограничаването на броя на площадките ще се отрази и на работата на металургичните предприятия в България, които използват рециклираните отпадъци като суровина в своето производство. Липсата на площадки за събиране на отпадъци в 180 населени места в България (заради липсата на Общ устройствен план), както и задължението, отпадъците да се предават безвъзмездно от гражданите, ще доведат до появата не нерегламентирани сметища и депа, пълни с отпадъци.

Новият закон за управление на отпадъците, нарушава Конституцията на България и законите в страната, ограничава свободната пазарна инициатива и правата на гражданите, както и Европейската Директива 98/2008/ЕО, Европейската Конвенция за защита правата на човека, аргументират още протеста си от Гражданската инициатива.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.