iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


800 ученички направили аборт официално

800 ученички направили аборт официално

20 от всеки хиляда ученички у нас правят аборт. Това показва анализ на психолога Анина Чилева от Националния център за обществено здраве. Според статистиката всеки 60 на хиляда от момичета между 15 и 19 години раждат деца. Проф. Никола Милчев, председател на Научното дружество по акушерство и гинекология, обаче смята, че статистиката не е вярна, понеже повечето девойки предпочитат да правят абортите в частни кабинети и клиники, където нито се води задължителна регистрация, нито се иска подпис на родителя, пише Монитор.
 
Само Русия ни изпреварва по тази нерадостна класация, твърди специалистът. Преди 15-ата си година 10% от децата вече са правили секс, а като навършат 16 г., половината го познават сравнително добре. В рамките на година всеки четвърти тийнейджър на тази възраст поддържа интимни връзки с повече от един партньор, показва още статистиката, цитирана от Анина Чилева.
 
Само за първите три месеца на тази година ученички са направили официално близо 800 аборта. Има видим ръст и при болестите, предавани по полов път. 60% от новооткритите случаи на ХИВ инфекция са сред младежи, но в същото време едва 19% от тях са добре осведомени за опасностите от нея, твърдят от НЦООЗ. Докторите са притеснени и от растящия през последните години брой на невръстните родилки. Трудно е да се каже дали го дължим единствено на ромите, но ако преди 10 г. сме имали 815 малолетни родилки, сега те са вече 840. Според статистиката на НСИ почти са се удвоили 12-годишните, които вместо кукли дундуркат бебета.
 
Сексуалната култура на младите българи е на много ниско ниво, признава Димитър Димитров, шеф на Института по социология към БАН. Старите ценности са детронирани, но обществото още не е осмислило новите, коментира той.
 
Младежките години са важни и определящи дори за продължителността на живота в по-зряла възраст, твърди Чилева. Според Световната здравна организация 70% от случаите на ранна смърт се дължат на модела поведение, което се формира между 15 и 24 г. възраст. Ако не друго, при 16-годишните ние вече сме заели представителното второ място по консумация на бира в Европа, а по броя на изпушените цигари сме на четвърто.
 
Най-силните сигнали, че децата ни не знаят какво да правят със себе си, е насилието, което расте с всяка изминала година. То обаче се обръща често и срещу самите тях, което обяснява и големия брой на самоубийствата сред младите. Според статистиката момчетата са по-чувствителни от девойките и почти два пъти по-често посягат на себе си от тях. Обезверените младежи стават и лесна плячка на националистически движения и на секти, пояснява още Димитър Димитров.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.