iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Възвръщане на честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец - 1 юли 1195 година

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история - връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.
 
Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на благочестивия български цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.
 
Преподобният Иван Рилски е най -силният от светиите като небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит от векове.
 
Не случайно и Перник е избрал светията за свой небесен покровител, защото св. Иван Рилски закриля миньорите и техния труд. Пазят се в народната памет предания как св. Иван се притекъл на помощ на рудничари в тежки моменти.
 
След дълги прошения, моления и молитви, по решение на Светия Синод на Българската православна църква и с благословията на негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, лично игуменът на Рилската света обител Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий миналата година на 18 октомври донесе в Перник частица от мощите на св. Иван, за да се пази в Перник за вечни времена.

Мощите на св. Иван Рилски са сменили не едно местопребиваване
 
След смъртта си през 946 година св. Иван бил погребан в основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър (927-969) наредил мощите му да бъдат пренесени в гр. Средец (София). Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран. Византийският историк Йоан Скилица свидетелствува, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).
 
През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзелСредец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом). Според преданието, местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказал с онемяване. След като се преклонил пред мощехранителницата и поискал прошка, говорът му се възвърнал. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците върнали мощите на светеца в Сердика.
 
Малко по-късно, след като цар Асен І освободил България от византийско робство, мощите били пренесени през 1194/5 г. в столицата Търново. Те оцелели по чудо след плячкосването на града при превземането му от турците през 1393 година.
 
С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес са предмет на преклонение. Като едно от значимите събития в нашата духовна история, Църквата всяка година празнува на 1 юли връщането на мощите на св. Иван Рилски.
 
Чудотворствата на на св. Иван Рилски
 
Свети Иван, намирайки се в горните селения, винаги бди за живота на основания от него манастир и братството. Братята винаги са усещали това във време на нещастие. Също и благочестивият български народ винаги е чувствал свети Иван близо до душата си. Особено в тежки времена и в беди българският народ масово се е притичвал към мощите на св. Иван и е търсел от него помощ, закрила и утеха в скърбите си.
 
Различни болни получавали изцеряване при светите мощи, щом се обръщали с пълна и дълбока вяра. Не напразно светията се нарича „чудотворец". Мощите на Иван Рилски и до днес ухаят силно на миро. Според монасите от Рилската обител чудесата стават не само при светите му мощи, но и на онези места, където той е живял и с предметите, които е докосвал. Лечебен е и бликащият извор (аязмо), от който някога е пил вода светецът и го е благословил.
 
Разказва се случай с известна певица от София. Месеци наред тя се мъчела от болно гърло и нищо не можело да й помогне. Кариерата й била обречена. накрая, съсипана и обезверена, пристигнала в манастира. Посъветвали я да налага всяка нощ шията си с парчета от памука, в който са увити нетленните останки на светията. И чудото станало. Звездата не само изцерила гърлото си, но даже взела да пее по-хубаво и звучно отпреди.
 
Сляп мъж от Чепеларе прогледнал след горещи молитви към св. Иван и маслосвет в Рилския манастир.
 
Момиченце от Дупница оздравява от тежък менингит след като целува ръката на светията.
 
Кюстендилец маха екзема от цялото си тяло след молитви и измиване с вода от аязмото.
 
Жена от Пловдив с разрушени сърдечни клапи и силно подуване на корема оздравява с горещи молитви към свети Иван, впоследствие поръчва благодарствен молебен.
 
 
Парализирана софиянка се изправя на крака след като я пренесли през пещерата на светеца и я измили с вода от аязмото.
 
Русенка с тумори на гърдите ги премахва, като пипнала ръката на св. Иван, а после пипнала местата на всички тумори. Те изчезнали.
 
Жена от Бургас с рак в стомаха поръчала молебен в Рилския манастир и пипнала мощите на светеца. Сякаш я пронизал електрически ток и заболяването изчезнало.
 
Пенсионерка от София спасява гангренясалия си Крак от отрязване, като го налага с памук от мощите на св. Иван Рилски. За няколко дни тъмните петна от гангрената изчезват.
 
Българин, живеещ в Илинойс, САЩ, оздравява от болен стомах, след като му пратили пръст от гроба на св. Иван. Той я разтворил в чаша с вода и я изпил. Изцелението дошло незабавно.
 
Запзени са писмени свидетелства как свети Иван изпъжда от манастира одринските турци разбойници, как турци башибозуци, дошли да оберат манастира, се скарват помежду си.
 
Свети Иван е попречил на други турци разбойници да ограбят манастира., но и наказва нечестивите манастирски служители.

Светията сам пазел мощите си
 
Духовен ученик на покойния отец Климент Рилец разказва като очевидец как даже в трудните времена на безверие и открит атеизъм, управляващите партийни величия са се отказали от гаврата си с мощите. В края на 60-те години на миналия век милиционери се опитали да изнесат "кокалите" на светеца от манастира, за да не се събират поклонници. Монасите отказали. Тогава двамата служители на МВР и шофьорът помъкнали богато украсения ковчег навън, за да го натоварят на молотовката, обаче единият се подхлъзнал, паднал и си счупил ръката. Това не ги спряло. Успели някак си да натоварят сандъка на камиона, но... не могли да потеглят. Мъчили, мъчили да запалят, пък накрая се отказали. Върнали мощите на монасите, които през цялото време стоели в църквата и се молели.
 
Молитва към свети Иван Рилски Чудотворец
 
О предивни отче Иоане, Рилски чудотворче, бърз помощник в бедите, закрилник в нещастията и утешител в скърбите! Чуй нас, смирените и грешни твои чада, люто страдащи от множество напасти в днешните лукави дни. Изпроси от Господа Иисуса Христа прошка на греховете ни и ни дарувай сърдечно съкрушение и дух смирен. Вдъхни у всички нас любов към Христа и Неговата православна Църква - да пазим чиста и непорочна светата православна вяра, да следваме във всичко спасителната Божия воля, та да се удостоим да бъдем истински Божии чада. Бди над нашето мило Отечество, пази ни от войни и междуособици и ни помогни да живеем в мир, благочестиво и богоугодно и да достигнем с твойта помощ крайната цел на всеки християнски живот - безбурното пристанище на вечното спасение. Амин
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.