iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Две пернишки фирми пропускат изгодни сделки с въглеродни емисии

Две от фирмите, включени в европейската схема за търговия с емисии и националния регистър на транзакциите на квоти, не са успели навреме да извършат продажба на разрешителни. Това съобщи днес Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството, която поддържа регистъра. И двете фирми са пернишки.
 
"Топлофикация - Перник" и "Радомир Метал Индъстрийс" са подали заявки за транзакции ден, след като комитетът на ООН за прилагането на Протокола от Киото и търговията с разрешителни за емисии отне акредитацията на България за търговията. Причина за недоразумението е закъснението, с което държавата е била уведомена за окончателното решение на органа на Обединените нации, заявиха от ИАОС. Регистърът беше блокиран в понеделник, веднага след произнасянето на комитета.
 
Решението на ООН беше обявено предварително през май на среща в Бон. Причината за него е негативен доклад за България, от който става ясно, че страната не може да гарантира, че изчислява правилно годишните си емисии. Акредитацията може да бъде върната най-рано в края на годината. До септември-октомври, когато предстои проверка на експерти на ООН на място, страната трябва да докаже, че е въвела ред в системата за инвентаризация на парниковите си газове.
 
Между средата на април, когато Европейската комисия пусна България на европейския въглероден пазар до края на юни фирмите в схемата успяха да изтъргуват около 9.5 млн. разрешителни - около четвърт от годишния таван на всички предприятия.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.