iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Брезник прие частица от мощите на Света Петка

Брезничани посрещнаха частица от мощите на света Петка. Литийното шествие премина през града от църквата „Св. Георги" до средновековния храм „Св. Петка", където бе отслужен и молебен. Местните помолиха небесната  закрилница на града за здраве и късмет.
 
Частица надежда за по- добър живот и здраве приеха брезничани. Вчера в града беше донесена частица от мощите на закрилницата на Брезник - Света Петка. Тя пристигна тук от Чипровския манастир. Частицата беше пренесена от енорийския свещеник отец Константин Стойчев, който пътува заедно с представители на  църковното настоятелство. Да се получи частица от мощите на светицата помогнаха монасите от  Църногорския манастир игуменът архимандрит Евгений и йеромонах Никанор.
 
С надеждата болестите да останат лош спомен и за повече Божия благодат за  Брезник, местните хора се събраха да се поклонят пред частицата от мощите на света Петка. Там бе отслужена и литургия. Най-напред мъжете, а после и жените се помолиха на закрилницата.
 
Въпреки песимизма на някои брезничани, част от нетленните останки на света Петка Параскева Българска пристигнаха в града.
 
Благочестно да възпеем преподобната наша майка света Петка, защото тя, като изостави тленното в живота, а прие нетленното във вечността, стана свята застъпница за всички бедствуващи и изнемогващи от житейските злини. Поради това тя получи от Бога нетленна слава и благодат за чудеса, допълниха представители на църковното настоятелство./ТВ Кракра
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.