iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Колев проби гласуването с кутре

Колев проби гласуването с кутре

Яне Янев и депутатите му разкриха пробив в новата система за гласуване в парламента. Те направили експеримент, от който установили, че депутат може да гласува с чужда карта, въпреки че вотът е с пръстови отпечатъци.
 
Янев взел картата на колегата си Емил Василев и натиснал пулта с кутрето си. Системата приела вота му. Василев пък сложил картата на Янев, поставил своя пръст и системата отчела. Подобен експеримент – с размяна на карти и пръсти, си направили други двама депутати от РЗС – Тодор Великов и пернишкият народен представител Димитър Колев. След като обявили, че ще сигнализират медиите, квесторът им съобщил, че ще анулира вота им, тъй като е неправилен. РЗС обвини мнозинството в манипулация, тъй като според Янев от ГЕРБ са знаели за пробива. Дори са се възползвали съзнателно, за да прокарват закони, но си траели.
 
Депутати от РЗС признаха, че колеги от ГЕРБ ги "светнали" за номера с гласуването с чужди карти, но отказаха да ги издадат, тъй катоимали "гражданско чувство". От партията ще сезират главния прокурор за злоупотреба със служебно положение, тъй като технически сътрудник не може да отменя вота на депутат. Въпросните служители пък били подчинени на ръководството на парламента и така имали възможност да манипулират гласуването по законите.
 
Янев постави въпроса за пробива и в пленарната зала, но след размяна на реплики Цецка Цачева го изгони от заседанието.
 
Тя отрече да е възможна подобна манипулация при гласуването с депутатски карти и обясни, че в края на пленарната зала се намира апаратната и когато служител види опит за гласуване с чужда карта, веднага я уведомява. Въпреки всичко Цачева се ангажира да провери дали наистина гласовете на РЗС са били анулирани и как е станало.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.