iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдят софийски кримки в Перник

80 000 дела срещу неизрядни длъжници само на един от мобилните оператори ще бъдат заведени в Софийския районен съд (СРС) до края на годината. Това на практика ще блокира работата на най-големия и най-натоварения районен съд в държавата.
 
За проблема алармира председателят му Красимир Влахов. За тази година в СРС се очакват общо 220 000 граждански дела, което е с 30% повече от постъпилите през 2009 г. За сравнение за цялата 2009 г. всички дела, заведени от кредитори в СРС, са 51 447. През 2008 г. тези т.нар. заповедни производства бяха 18 200. Ситуацията даде повод на магистрата за пореден път да припомни и в какви окаяни условия е СРС от години.
 
"Ножът е опрял до кокала много отдавна и има реална опасност СРС да престане да правораздава. Това е безхаберие, пренебрежително отношение към съдебната власт", подкрепя позицията на своя колега шефът на ВКС Лазар Груев. Според Влахов, физически съдът няма да спре да работи. Но претрупването му с работа в комбинация с условията ще доведе до там процесите да се насрочват веднъж годишно и масово да се губят дела.
 
Според Влахов може да се помисли и за свиване на района на СРС и Банкя, Волуяк, Владая и т.н. да преминат към други районни съдилища като Перник, Костинброд, Елин Пелин. Това би разтоварило съда с около 10% от делата му.
 
Според последните данни на ВСС за натовареността на магистратите положението в СРС е най-тежко. Там месечно един съдия получава средно по 92 дела. Средната натовареност на районно ниво за страната е 38, като има места, където съдиите получават и под 10 дела.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.