iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ВМРО: Да се спре с порочната практика с детски помощи да се издържат цели фамилии

Националната женска организация на ВМРО започва срещи с представители на различни министерства във връзка с идеята за създаването на фонд "Образование", съобщи агенция КРОСС. Идеята е този фонд да подпомага персонално децата за тяхното образование, за да се пресече порочната практика чрез помощите за деца да се издържат цели фамилии.
 
Необходими са безкомпромисни реформи в системата на здравеопазването и образованието, смятат от ВМРО. „Една от основаната причина за демографската криза се крие именно в липсата на реформи в тези две области. Целта е от фонд „Образование" да се заделят средства за издръжка на деца, които се нуждаят от учебни помагала, транспорт и т.н., но парите да не се дават на ръка на родителите, както досега се случваше и не се знаеше как се изразходват", обясни Петрова. Даването на пари на ръка е порочна практика, е категорична Петрова. Една от причините според нея за отпадането от училище на 30% от децата е именно заради факта, че родителите харчат парите, осигурени от държавата, за други семейни нужди.
 
От женската организация на ВМРО предлагат помощите от фонд "Образование" да се предоставят само в случаи, при които поне единият родител работи, има средно образование и семейството е платило данъците си. "Много български семейства са в страхотна криза и това е една от честите причини да не се раждат деца", коментира Петрова. Единият вариант за финансиране на фонда е от дарения, другият вариант е той да бъде държавен и средствата да се разпределят при пълна прозрачност. „За нас това е крачка напред за подпомагане на семейства, които искат да родят второ и трето дете, които искат да ги образоват и възпитават и ние трябва да бъдем отворени точно към такива семейства", обоснова се от ВМРО.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.