iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БЧК: Домашните басейни крият опасности

Голям е процентът на удавяния през летния сезон след употреба на алкохол и надценяване на възможностите, предупредиха от Водноспасителна служба - БЧК.
 
Обикновено обстоятелствата, при които се случват трагичните инциденти са при къпане и плуване т.е. надценяват се собствените възможности. Много е важно да се спазва флаговата сигнализация и указанията на спасителите, които хората често пренебрегват. Да не оставяме никога децата си без надзор и независимо, че могат да плуват, да бъдат непрекъснато наблюдавани, напомнят от БЧК.
 
Една от опасностите се крие в малките лични, дворни басейни, които често се подценяват. Трагичната статистика сочи, че миналата година именно в такива домашни басейни са се случили немалко нещастия. От удавяне през 2009 година в страната са загинали 117 човека като 18 от тях са под 17 години. В морето са се удавили - 49 души, в реки - 27, в язовири и макроязовири - 21, в кладенци - 6, плувни басейни - 3, едно от удавянията е в езеро. Спасените през 2009 година са 2 713 човека.
 
Морските плажове на наша територия са 208, действащите концесии в момента са 70, като 7 от тях са прекратени поради изтичане на договора. На неотдадените плажове под наем или на концесия се поставя предупредителна табела, че плажната ивица е неохраняема, което означава че отговорността се поема от самите хора.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.