iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Патлак след завършен VIII клас, въздушна пушка - може и в забавачката

Разрешително за оръжие ще се дава само на хора със завършено основно образование. Това е една от поправките в Закона за оръжията и боеприпасите, приети от комисията по вътрешна сигурност в парламента. Образованието до VIII клас е задължително, а и същият ценз се изисква за издаване на шофьорска книжка, мотивират се депутати.
 
Притежаването на газови пистолети ще бъде  с уведомителен режим. Първоначално от МВР искаха всяко оръжие да подлежи на регистрация и номериране в съответните служби на полицията, за което да се плаща и такса. Прие се компромисен вариант: притежателят на газов пистолет да уведомява за това в районното полицейско управление, но не и оръжието да бъде номерирано. Глобата, ако изискването не се спази, в първия проектозакон беше 2000 лв., но се очаква да се намали значително.
 
МВР се отказа и от идеята всички видове пневматични оръжия да се регистрират. Сега уведомление за притежаване на въздушна пушка ще се подава, само ако кинетичната енергия на куршума на оръжието е над 24 джаула. Масовите пневматични пушки са под тази граница, обясниха специалисти.
 
От оръжеен магазин в Перник разказваха, че татковци купуват въздушни пушки като подарък на синчетата си още преди да са тръгнали на училище.
 
Идната седмица в парламента ще решават дали да облекчат режима за използване на пиротехника за снимане на филми и за всякакви празници.Още по темата
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.