iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Показват геоложката летопис в Пернишко

С уникална изложба от фосили изненада перничани местният исторически музей. Експозицията е озаглавена "И скалите могат да разказват" и представлява страница от геоложката летопис в Пернишко.
 
Показаните вкаменелости са от времето, когато България е била дъно на море. Те са органични останки от растения и животни, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически епохи.
 
Фрагментите от черупки, раковини, отпечатъци от животни и от растения са находки, открити на територията на региона - находището Острия връх в радомирското Старо село, брезнишките села Завала, Ярославци и Красава и трънското Ломница, а експонираните колекции са на Александър Атанасов и Димитър Стоянов.
 
Според директора  на музея Василка Паунова изложбата има конкретно послание - да разшири кръгозора за скритите, в конкретния случай в скалата неща и да се научим да ценим това, което ни дава свидетелства за древните времена.
 
Идеята за изложбата е от преди пет години. Тогава по време на разкопки в Старо село, археолозите забелязали мъж, който събира камъни и ги полира. Той показал на музейните специалисти мястото на находището - на Острия връх. Интересът на изследователите се засилил и от това, че са намирани фосили, специално поставяни в детските гробове в могилите.
 
Искахме да покажем ценните експонати, защото в Острия връх на Старо село е предвидено да бъде разработена кариера, която ще унищожи находките.
 
Освен това отправяме предизвикателство и към младите хора, които биха могли да превърнат палеонтологията в свое хоби, каза Паунова.. Тя уточни, че в природо- научния музей в София има има експонати от периода триас, намерени в планината Голо бърдо в Пернишко.
 
Отпечатъци от древността има и в Минната дирекция в Перник. Сградата е облицована отвътре с италиански мрамор, а на няколко от плочите са запечатани раковини. Някои от чиновниците и днес, минавайки край вкаменелостите ги докосват с ръка за късмет.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.