iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обмислят нови мерки за активен и достоен живот на възрастните хора

Обмислят нови мерки за активен и достоен живот на възрастните хора

Мерки за насърчаването на активен и достоен живот на възрастните хора обмисля българското правителство след приемането на отчет за 2009 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на Република България (2006-2020 г.).
 
Документът е разработен по отделните направления на стратегията и съгласно поетите ангажименти и мерки на компетентните ведомства през отчетния период. Отговорните институции са изпълнявали задачи за постигане на основната стратегическа цел на демографската политика. Целта е да се забавят темповете на намаляване на населението, като тази тенденция стане стабилна в дългосрочен план. Стратегията поставя задачи и за осигуряване на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно състояние, образованост, способности и умения.
Необходимостта от провеждането на демографска политика е свързана с трайната тенденция на намаляване броя на населението и промени във възрастовата му структура, при което се увеличава процентният дял на населението над 60-годишна възраст. Поради това в отчета за 2009 г. е обърнато особено внимание на изпълнението на мерките, насочени към насърчаването на активен и достоен живот на възрастните хора.
Този подход съответства на заложените цели в Международния план за действие по застаряването от Мадрид 2002 г. и Регионалната стратегия за Европа за неговото изпълнение, както и на насоките от Съобщението на Европейската комисия от 2009 г. „Справяне с последиците от застаряването на населението в ЕС".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.