iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затягат харченето на пари по оперативните програми

Управляващите органи и одиторите ще моат да налагат финансови корекции при изпълнението на проекти по оперативните програми с безвъзмездно финансиране.
 
Това позволява претата от правителството методология за определяне на финансови корекции, които се прилагат спрямо разходите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от структурните инструменти на Европейския съюз, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство.
Съгласно методологията, договарящите и одитните органи по оперативните програми, съфинансирани от еврофондовете, ще налагат финансови корекции спрямо бенефициентите по оперативните програми за договорите за безвъзмездна финансова помощ.
 
Определени са конкретните отговорности на управляващите и договарящите органи, които следва да въведат ефективни системи за установяване на случаи на нередности, да предприемат съответните корективни действия за всеки установен случай и да налагат финансови корекции чрез възстановяване от страна на бенефициентите на всички неправомерно изразходвани/изплатени суми по договори.
 
Размерът на финансовата корекция ще бъде определен въз основа на установяване на размера на финансовата загуба, като целта е възстановяване на ситуацията, при която 100% от разходите, одобрени за съфинансиране от еврофондовете, са в съответствие с приложимото национално и общностно законодателство.
С приемането и прилагането на методологията ще се подобри управлението на проектите, съфинансирани в рамките на съответните програми, ще се ограничат нередностите и ще се възстановят неправомерно изразходваните суми. Основната й цел е осъществяване на превантивното действие чрез предотвратяването на различни случаи на нередности.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.