iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арх. Михайлов се учи как да усвоява фондове чрез архитектурни проекти

Комисията по международна дейност и евроинтеграция към Камарата на архитектите в България организира съвместно със Съюза на архитектите в България конференция на тема:"Мястото на архитектите и проектантите в повишаване на усвояемостта на европейските фондове и реализирането на качествени и устойчиви проекти в България".
 
Конференцията се проведе в сградата на САБ, Централен дом на архитекта, Зала 2. Взеха участие представители на отговорните институции, архитекти и проектанти от архитектурни бюра, както и работещи в държавните и местни администрации. В конференцията се включиха Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, арх. Петър Диков, главен архитект на София, арх. Петко Йовчев, председател на Камара на архитектите в България, арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, инж. Стефан Кинарев, председател на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Добрин Славчев, зам.-кмет на Габрово, Михаил Михайлов, зам.-кмет на Перник и други.
 
В условията на кризата, която съществува в нашата сфера, успешното усвояване на средствата от Европейските фондове е една от най-добрите антикризисни мерки. Увеличаването броя на успешните проекти, усвояемостта и качественото им изпълнение са в интерес на всички. Част от проблемите, които бяха дискутирани са: липсата на достатъчно информация за текущите и предстоящи програми по еврофондовете; недостатъчната прозрачност и конкурентност при съществуващото прилагане на обществени поръчки; липсата на интегрирани планове за устойчиво градско развитие; нуждата от „мостово" финансиране, обезпечаващо проектантския труд и подпомагащо местните власти; подобрения в нормативната уредба; изработването на неустойчиви проекти като следствие от некачествени технически издания. /БГНЕС

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.