iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки младежи на лятно училище по превенция на ХИВ в Ковачевци

За седма поредна година в Националния детски екологичен комплекс "Ковачевци", Община Радомир, ще се проведе лятно училище за превенция на ХИВ. Занятията започват днес и ще продължат до 12 юли, информират от пресцентъра на МЗ.
 
Организатор на инициативата е Министерството на здравеопазването и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Тази година темата на лятното училище е "Сексуално здраве и превенцията на ХИВ/СПИН в училище чрез подхода "Връстници обучават връстници".
 
В обучението ще се включат над 200 младежи на възраст от 14 до 18 години от 14 общини - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София Стара Загора и Шумен. Програмата предвижда обучения и дискусии по въпроси, свързани със сексуалното здраве. В различните сесии ще участват 182 ученици, 14 педагогически специалисти и представители на неправителствени организации, работещи с млади хора в риск, както и 14 обучители на връстници. Лятната инициатива в Ковачевци има за задача да се повиши капацитета на доброволците за работа по подхода "Връстници обучават връстници" за превенция на ХИВ/СПИН на общинско ниво и да подкрепи развитието на национална мрежа от обучители на връстници като част от Международната Y-PEER мрежа. За целта младите хора ще се подготвят да работят като обучители на връстници в областта на превенцията на ХИВ/СПИН и промоцията на сексуалното и репродуктивно здраве. Участниците в лятната инициатива ще работят в малки групи, а чрез ролеви игри и дискусии ще получат нужните знания и практически умения. Основните задачи пред обучителните екипи в лятното училище в Ковачевци са свързани с осигуряването на достъпна за участниците информация за контрацепция, нежелана бременност, сексуално-предавани инфекции, ХИВ/СПИН, изграждане на комуникативни умения, умения за споделяне и даване на обратна връзка, за изясняване на ценностни избори, за толерантност към различието, за работа в екип.
 
Лятното училище в Ковачевци се осъществява всяка година в рамките на Компонент 7 "Намаляване на уязвимостта към ХИВ на младите хора в най-голям риск (15-24 г.) чрез увеличаване обхвата на услугите и програмите, насочени към тях" на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Досега в рамките на летните училища са обучени 860 млади хора, които успешно прилагат придобитите практически умения при работата си на местно ниво.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.