iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Клошар се задуши от дим в шахта на парното

Клошар се задуши в шахта на парното в пернишкия квартал „Тева" през изминалата нощ. Бездомникът бил на възраст около 50 години и обитавал бетонна шахта на „Топлофикация"-Перник. Смята се, че мъжът е починал от задушаване, но това ще бъде установено след аутопсия.
 
Около час след полунощ полицаи от пернишкото Първо районо управление на МВР и екип от районната служба „Пожарна безопасност и спасяване" били извикани заради огън, забелязан от хора в квартала.
 
След като потушили пламъците, те открили в шахтата обгорелия мъжки труп.
 
Очевидци разказват, че най-силно били пострадали ръцете и краката на бездомника.
 
Мъртвият нямал в себе си никакви документи за самоличност. Предполага се, че смъртта е настъпила от задушливия дим, заради запалени пластмасови отпадъци.
 
Бездомникът живеел отдавна в бетонната шахта. По думите на пожарникарите, вътре в леговището, бездомникът си бил пригодил и легло. В квартала се коментираше, че трагедията вероятно е станала, тъй като бездомникът е заспал със запалена цигара в нетрезво състояние.
 
Клошарят се казвал Иван. Имал жена и двама сина на възраст между 28 и 32 години. Семейното жилище било близо до шахтата. За гибелта на родния си баща синовете научили от огнеборците и полицаите. Те не знаели къде е живял и помолили деца от квартала да им покажат шахтата. Трупът е разпознат от семейството му. Според съпругата му клошарят сам напуснал семайното жилище и сам избрал този начин на живот и оцеляване.
 
Деца от квартала разказваха, че през последните години Иван събирал хартия, старо желязо, бутилки, които издавал, за да живее. Според роми от квартала той бил от малкото хора в района, които се отнасяли към тях като към човешки същества. Не ги обиждал, не ги ругаел, даже съветвал по-младите да не пият, да работят , да не крадат и да не стават като него.
Преди няколко години цяла колония от клошари беше  населила "катакомбите" на „Топлофикация" в кв. „Твърди ливади".На топло в дупките бездомниците успяха да оцелеят през зимата. От дружеството обаче ги изгониха, заради опасността от пробив в тръбите. Тогава отворите на дупките бяха зазидани.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.