iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Къде беше през последните 9 години, другарю президент?

(Коментар на Георги Даскалов за висотите на пернишката аналитична мисъл/ ekipnews.com)
 
Той каза, че ще бъде социален президент, обаче за 8 години и половина го докара само до социалистически: куха и пожелателна фразеология, празни думи и никакви резултати, които да подобряват битието на българите. Комунистическа реторика, лишена от конкретика мисъл, когато не става дума за руските енергийни проекти в България (а често дори и по тази тема), обаче много интригантстване, много политическа инженерия, много задкулисни действия и бездействия.
 
Една година и малко преди края на втория си и за щастие на България последен мандат, президентът Първанов внезапно откри, че трудът в България е най-ниско платеният в Европа.
 
Добро утро, другарю президент. Къде бяхте през последните 8 години?
 
На деветата година от своето президентстване Първанов организира кръгла маса, посветена на социалната политика. По-конкретно президентът и неговият екип направиха опит за анализ на пазара на труда, на структурата и основните характеристики на безработицата, обаче изводът от това "мероприятие" беше, че е "необходима нова национална стратегия и програма за заетост по сектори на икономиката".
 
Браво.
 
Това човек, ако не е президент и не се казва Първанов, трудно ще го измисли.
 
"Когато се опитваме да направим тази обективна картина, да се опитаме да я видим във всички течения - възраст, пол, тип безработица. Това ще ни позволи да видим под повърхността на реалната информация", мъдро рече държавният глава.
 
Стига, бе.
 
Около Първанов жужат една камара експерти, добре платени.
 
Не е нужно обаче човек да е велик експерт, за да изфабрикува това, което изрекоха президентът и неговите експерти на кръглата маса.
 
Срещу 5 лева, даже какви 5 лева, срещу една ракия всеки скучаещ независим наблюдател на пазара в Перник ще ви каже това, което доцентката Атанасова каза: Повече от половината безработни са с основно и по-ниско образование. И ще добави това, което експертката или не знае, или не смее да изрече: повече от половината от тази половина са цигани.
 
Всеки петокласник, който бъде мотивиран да прояви интерес към темата и се порови половин час в интернет, ще установи, че в България има 2,5 милиона пенсионери, а лицата, които са в надтрудоспособна възраст, са 1 690 700 души. Следователно над 800 000 души са на възраст, която им позволява да работят, обаче са пенсионери.
 
Това съотношение - над 30 процента от населението да са пенсионери, го няма никъде по света, другарю президент. За сравнение - в Япония пенсионерите в момента са малко над 20 процента от населението и японците се чудят как в следващите години ще плащат нормални пенсии. И става дума все пак за втората икономика в света, не за България.
 
В един по същество повърхностен коментар не може да се изреди изчерпателно всичко, което е обрекло на бедност българите, обаче по-важните неща са прости и видими дори за един обективен пернишки наблюдател.
 
Първо, непроизводителната част от населението е прекалено голяма и работещите не са в състояние да изработят необходимото, за да имат те самите нормални доходи, а и да остава за онези, които по обективни причини не могат да работят.
 
Второ, върхушката, най-отгоре на която девета година стои президентът Георги Първанов, е мегакрадлива за мащаба и възможностите на страната да произвежда блага.
 
Трето, генерално, общата система на морални ценности не поощрява труда като начин за достоен и материално осигурен живот, а толерира тарикатщината, крадливостта, кръшкачеството.
 
Четвърто, и може би то е в основата на всичко, по-голямата част от икономиката е дирижирана, с посочени от партията и Държавна сигурност "бизнесмени", като на най-големите играчи са осигурени парникови условия с цялата мощ на държавата, включително и с прякото участие на актуалния държавен глава.
 
Последствията от това са видими: няма реална конкуренция не само на пазара и по отношение на потребителя, но и при привличането на работна ръка. На ключовите позиции, там, където се вземат решенията, се назначават не хора, които са преборили конкурентите, а "наши момчета и момичета" без оглед на качествата. Понеже машината така и така си върви. В резултат кадърните, но без връзки хора бягат в чужбина, което допълнително влошава нещата.
 
Има и пето, и шесто, и седмо, и десето, обаче и президентските съветници са хора, и те хляб ядат, нека да има какво да пишат и анализират за следващата кръгла маса.
 
Да вървят към нови висоти на пернишката аналитична мисъл.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.