iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват автогарите в областта

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията даде старт на първата цялостна проверка на всички автогари в страната. Тя ще бъде извършена от инспекторите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" в рамките на един месец.
 
При установяване на нередности и несъответствия със законовите разпоредби ще бъдат издадени съответните констативни протоколи и предписания за отстраняването им, заяви министър Цветков. Сроковете за изпълнение ще бъдат определени в зависимост от установените нередности и необходимото време за тяхното отстраняване. След изтичането на определените срокове ще бъде извършена повторна проверка съвместно с НАП, общините и други компетентни органи, каза министър Александър Цветков.
 
При установяване на неизпълнение на предписанията, „Автомобилна администрация" ще налага строги санкции, като максимални глоби и дори закриване на автогари. Целта на акцията е да се провери реалното състояние на всички автогари в страната, тъй като подобна цялостна проверка до момента не е извършвана. Тази проверка ще даде нужната информация за предприемане на адекватни и бързи мерки за подобряването на състоянието и условията в автогарите, както и услугите, предлагани на гражданите и фирмите в тях.
 
Нормативни изисквания за автогарите
Автогарата включва приемна сграда за обслужване на пътниците и обособена територия за движение и престой на автобусите. Всяка автогара трябва да разполага с гишета за продажба на билети, помещения за пътниците (чакалня) с места за сядане, тоалетна за пътниците с мивка, сектори за тръгване на автобусите, обозначено място за спиране на пристигащи автобуси и слизане на пътниците. Задължителна е и площадка с твърда настилка (бетон, асфалт, паваж и др.) за движение и престой на автобусите с нанесена пътна маркировка и с площ, съгласно действащите правила и нормативи за устройство на територията.
 
В автогарата трябва да е осигурена визуална информация, включваща разписание, часовник, списък на обслужваните линии, цени на билетите и работно време на всяко билетно гише, табела с имената на крайните пунктове на линиите от съответното направление - на всеки сектор. Автогарите с повече от два сектора трябва да бъдат оборудвани и с уредба за звукова информация.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.