iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сметната палата изпрати в прокуратурата части от доклад за финансов одит на Областна администрация - Перник

Сметната палата изпрати в прокуратурата части от доклад за извършен одит на финансовото управление на Областна администрация - Перник за периода 01.01.2008 г. до 31.12.2009 г.
 
Констатациите, съдържащи се в тези части, са относно предоставени имоти държавна собственост за безвъзмездно управление и замени на недвижими имоти - частна държавна собственост.
 
Член 52, ал. 1 от Закона за Сметната палата гласи : "При наличие на данни за престъпление с решение на Сметната палата материалите от одита или одитният доклад се изпращат на прокуратурата. Материалите от одита или одитният доклад са законен повод за образуване на предварително производство."

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */

table.MsoNormalTable

{mso-style-name:"Table Normal";

mso-tstyle-rowband-size:0;

mso-tstyle-colband-size:0;

mso-style-noshow:yes;

mso-style-parent:"";

mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;

mso-para-margin:0cm;

mso-para-margin-bottom:.0001pt;

mso-pagination:widow-orphan;

font-size:10.0pt;

font-family:"Times New Roman";

mso-ansi-language:#0400;

mso-fareast-language:#0400;

mso-bidi-language:#0400;}

 
Важна подробност от доклада е че, през 2008 г. и 2009 г. по бюджета няма постъпления от доплащания при замени на имоти, а има извършена поне една такава сделка.
 
 
Съгласно чл. 52, ал. 3 от Закона за Сметната палата институцията не може да огласява данни от доклад, който е изпратен на прокуратурата.
 
Затова Сметната палата публикува на интернет страницата си доклада за извършения одит на финансовото управление на Областна администрация - Перник, без частите, които са изпратени на прокуратурата.
 
Сметната палата установи и други нарушения при одита, които са свързани с възлагането на обществените поръчки и управлението на имуществото.
 
Констатирано е:
 
- Системата за финансово управление и контрол в Областна администрация - Перник не действа ефективно, поради което са допуснати пропуски при планирането на обществените поръчки;
 
- Не са регламентирани процедури по планиране на обществените поръчки и не са актуализирани вътрешните правила за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.
Докладът в частта му за нарушенията в областта на обществените поръчки е изпратен на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки на основание чл. 43, ал.1 от Закона за Сметната палата.
 
 - Не са утвърдени и прилагани контролни процедури върху събирането на приходите от наеми на имоти-държавна собственост.
Неиздължените суми от наематели на обекти в края на одитирания период са нараснали два пъти спрямо началото на периода.
 
- Не са предприети мерки за прекратяване на договорните отношения с политическа партия за ползвани под наем помещения в Перник и Трън.
 
- На синдикати са предоставени за безвъзмездно право на ползване сграден фонд и помещения, без уредени договорни отношения, като части от помещенията незаконосъобразно са преотдадени за търговски цели.
 
- Не е упражнен контрол по използването и опазването на имуществото на ученическите лагери в градовете Брезник и Земен.
 
В резултат на извършения одит и на основание чл. 41, ал. 1 от Закона за Сметната палата, се дават следните препоръки към  областния управител на Област - Перник:
 
1. В длъжностните характеристики на служители да се определят отговорностите при осъществяването на бюджетния процес.
 
2. Да се определи служител, който да осъществява предварителен контрол в ОА - Перник.
 
3. В областта на възлагането на обществени поръчки:
 
3.1. Да се актуализират Вътрешните правила за провеждане на обществените поръчки, като се регламентират въпросите за:а) процедурите по планиране на потребностите от възлагане на обществени поръчки;б) линиите на докладване във връзка с възлагането на обществените поръчки;в) реда и начина на документиране на информацията във връзка с възлагането на обществени поръчки и за нейното съхраняване в нормативно определените срокове;г) задължително регистриране в деловодната система на ОА - Перник на документите, свързани с възлагане на обществени поръчки, включително на подадените оферти по реда на чл. 2, ал. 1 от НВМОП.
 
3.2. В длъжностните характеристики на служителите да се определят изрично задълженията и отговорностите във връзка с участието им в процеса по възлагането на обществени поръчки.
 
3.3. При необходимост от изработване на помощни планове и планове на новообразувани имоти, когато стойността на услугата надвишава 50 000 лв., изборът на изпълнител да се извърши чрез прозрачна процедура по НВМОП или ЗОП, а не чрез договаряне.
 
4. Да се извърши преоценка на всички активи.
 
5. Да се осчетоводят правилно активите със стойност под определения праг на същественост.
 
6. Да се утвърдят и прилагат конторлни процедури за събирането на приходите от наеми на имоти-държавна собственост.
 
7. Да се предприемат мерки за прекратяване на договорни отношения с неизрядни наематели.
 
8. Да се предприемат действия за договорно уреждане на отношения с наематели по предоставен за безвъзмездно ползване сграден фонд. Да се изземат помещенията използвани за цели, извън тези, за които са предоставени.
 
9. Да се уредят отношенията с «Национален професионален съюз» и «Национален синдикат «Защита» във връзка с фактическото ползване на помещение - частна държавна собственост след изтичането на предходни договори за безвъзмездно право на ползване.
 
10. Да се предприемат мерки за използване и опазване на имуществото на ученическите лагери в градовете Брезник и Земен.
 
11. Да се предвиди контролен механизъм, който да гарантира еднакво прилагане на законовите разпоредби във всички случаи по чл. 84 от ППЗДС с цел да не се допуска ощетяване на държавния интерес или на гражданите при определяне на способа за изчисляване на продажната цена на земя - частна държавна собственост.
 
12. _____________________
13. _____________________
* Препоръки 12 и 13 са във връзка с частите от доклада по т. 4.1.3. и т. 4.2.3., които са изпратени на прокуратурата на основание чл. 52, ал. 1 от Закона за Сметната палата в изпълнение на т. 5 от Решение № 155 от 17.06. 2010 г. на Сметната палата
 
14. Да се определи служител, отговорен за изпращането на информация в МРРБ за настъпилите промени в състава на държавните имоти на територията на област Перник.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.