iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лятото в детския комплекс в Ковачевци пред провал

Летният отдих в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци е пред провал.
 
Както ipernik съобщи рано тази сутрин,  почиващи в базата деца нощес бяха настанени в пернишката болница със симптоми на хранително натравяне. Към обяд техният брой стана 14.
 
Веднага щом разбрали за инцидента родителите започнали да пристигат и да прибират децата си.
 
Екип от РИОКОЗ-Перник започна епидемиологично проучване в комплекса. Взети са проби за изследване от всички деца, направени са и проби от всички продукти в хладилника. Текат проверки и във фирмите-производители.
 
Първите пациенти са докарани в болницата към 4 часа тази сутрин. Техните изследвания ще станат готови най-късно до 72 часа, казаха от инфекциозното отделение.
 
Надяваме се тогава да стане ясно от къде идва инфекцията. Подобна симптоматика има и при летните вирусни инфекции, но епидемиологично се свежда до храната, тъй като отговаряла на инкубационния период, казаха лекарите.
 
Вечерята в комплекса е сервирана в 19 часа. Менюто включвало салата, кюфтета и сухи пасти. Оплакванията на първите болни деца започнали пет часа по-късно.
 
В момента в Ковачевци на лагер са 200 деца от Македония, Полша и България.
 
Според директорът на Националния детски екологичен комплекс Росица Йорданова причината за състоянието на децата не е хранително отравяне, а вирус, тъй като имало и служителка, която е със същите симптоми, но не е яла храна от кухнята.
 
Областният управител на Перник Иво Петров е посетил пострадалите деца в болницата, а след това е заминал за Ковачевци.
 
На снимката: Д-р Илиева и Д-р Димитрова посрещнаха уплашените родители на болните деца и ги успокоиха, че децата са стабилни. Родителите отказаха да бъдат снимани както те самите, така и децата им и вдигнаха скандал на bTV.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.