iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ярджиловци събира средства за параклис

Ярджиловци събира средства за параклис

Жителите на пернишкото село Ярджиловци събират пари за параклис. Храмът, чието строителство започна през 2003 г., е разположен на височина в местността "Осломе "и се гради с доброволния труд на миряните.
 
Всяка стотинка, събрана от сурвакарските групи на селото, е вложена в него. До момента в параклиса са вложени 15 000 лева. Нужни са поне 70-80 хил. лева, тревожи се кметът Григор Христов.
 
Параклисът ще носи името на свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. По традиция всяка година на 9 май в местността около параклиса се събират стотици жители и гости на селото (виж архивните снимки). На този ден е летния Никулден, в който православната Църква отбелязва денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Заради традицията по изключение параклисът може и да бъде наречен "Св. Николай Летни".
 
Още един голям събор чака ярджиловчани в летните жеги и това е Голяма Богородица по стария календар - на 28 август, обяснява кметът Григор Христов. /вестник "Вяра"/
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.