iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сътрудничеството на младите в Перник и общинската власт за пример на национална среща

Да бъде приета стратегията за младежта. Това настояват младежките неправителствени организации, сред които бяха и представители на пернишките сдружения "Обектив", "Младеж" и Общински младежки съвет.
 
Те се събраха в Дряново на третия национален форум на младите хора, което е едно от най-големите събития в младежкия календар на страната. Срещата беше организирана от Младежки клуб „Българи" по спечелен проект към Национален Център „Европейски младежки програми и инициативи" и съфинансиран от Община Дряново.
 
Ключов момент в събитието бе дискусията и работата по създаване на Областен младежки съвет на младежките организации от Габровско - Габрово, Трявна, Севлиево, Дряново. Модератор на работната група бе перничанинът Христиан Даскалов, който представи на участниците в нея успешния модел на функциониране на младежка политика в Перник, посредством Консултативния съвет по младежка политика към кмета на община Перник. Гостите от Перник обещаха и за напред да помагат на своите колеги от Габровско с опит и друга подкрепа, свързана със сътрудничеството в младежкия сектор. Създаването на подобни обединения между младите хора на регионален принцип е сред основните приоритети за развитие, на които ще стъпи Националният младежки форум. Целта е младежите да обменят опит и успешни практики по-задълбочено, да подобрят комуникацията помежду си, както и в отношенията си с местните и областни власти, да реализират успешно съвместни проекти и кампании в полза на младите и местната общност.
 
На националната среща младите хора обмениха практики по реализирани вече проекти на неправителствени организации от цялата страна, в сътрудничеството с институциите и медийния сектор. Най- добрите от тях , организаторите събраха в специален сборник. Във този аспект на семинара, като положителна практика перничани представиха инициативата "Мис Тийн Перник", която обедини усилията на младежкия сектор, община Перник и представители на медийни сектор в лицето на информационна агенция iPernik.com. Като успешен модел послужи и местният Младежки информационно-консултативен център.
 
По време на срещата бе представен и проектът за създаване на Национален младежки форум. От страна на инициативния комитет Христиан Даскалов от сдружение „Младеж" град Перник запозна присъстващите с основните моменти в бъдещия проект за национално младежко обединение. Сред най-обсъжданите въпроси бяха тези за финансирането на проекта, участието на местните НПО, независимостта и устойчивостта във времето на бъдещата структура. Интересът бе голям, а ентусиазмът у участниците в срещата - дори още повече.
 
Като резултат от дискусията по време на форума, бе изведено желанието на младите хора искат активно да участват в местното самоуправление и на национално ниво. Те настояват да имат своя позиция по отношение на проблемите в общините, както и да имат правото да вземат решения за преодоляването им. По този начин те ще защитават и своите, и интересите на хората от тяхната възраст - нещо, по което в Перник вече се работи.
 
Най-активните участници във форума бяха наградени от кмета на Община Дряново Иван Николов. Една от наградите отпътува за Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.