iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Препоръчват лъжичка захар срещу кавги и нападки

Във времената, в които живеем, свързани със здравословния начин на живот, лъжичката захар често се смята за вредна.
 
За онези, които се сблъскват с неодобрение от страна на колегите си, докато си слагат захар в чая, вече има ново извинение: "Просто се опитвам да облекча стреса от работния ден".
 
Психолозите установиха, че подсладените напитки правят хората по-малко агресивни и заядливи. Смята се, че захарта предоставя на мозъка енергията, необходима му да поддържа нервните импулси под контрол, като ни предпазва от нападки, когато се намираме под натиск.
 
"Когато сме изправени пред провокация, консумацията на подсладени напитки може да повиши способността ви ефективно да потискате агресивните импулси", посочват учените.
 
"Консумирането на подсладени напитки след напрегнат ден на работа може да намали агресията между семейните членове или шофьорите на пътя", допълват те. Успокояващият ефект на подсладените напитки беше открит от австралийски психолози, които дали лимонада на група мъже и жени. Някои били подсладени със захар, а останалата част с изкуствен подсладител.
 
Доброволците били подложени на поредица от стресови занимания, които завършили с подготовката на реч. След като направили изказването си, някои от тях били провокирани, като им било заявено, че съдържанието на речта е скучно и разочароващо. Тези, които изпили лимонадата, подсладена със захар, били по-малко изнервени от коментарите, сочат данните от изследването, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology.
 
Учените от университета в Нов Южен Уелс и в Куинсланд смятат, че мозъкът има нужда от захар или глюкоза, за да може по-адекватно да контролира действията.
 
Все пак, захарта не винаги подслажда ситуацията.
 
Родителите знаят каква може да бъде цената на подсладените напитки върху зъбите на малките им деца.
 
Захарта няма да направи нищо добро за вашите зъби. Бактериите във вашата уста се захранват със захар и произвеждат киселини, които разяждат зъбния емайл и дразнят венците. /Дейли мейл
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.