iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат матрица за заплатите на чиновниците

Нов модел на заплащане в държавната администрация предвижда стратегията за административна реформа на правителството за периода юли 2010-юли 2011 година.
 
Целите на новия модел на заплащане в държавната администрация са привличане на висококвалифицирани и образовани служители, които да изпълняват ефикасно функциите на администрацията и да допринесат за постигане на нейните цели, обвързване на заплащането с постигнатите резултати и задържане на онези служители, които притежават необходимите знания и компетентности за изпълнение на функциите и добросъвестно изпълняват своите задължения.
 
Основен момент в новия модел на заплащане е обособяването на постоянна и променлива част на средствата за работна заплата в съотношение 75%/25% от средствата за работна заплата на съответната администрация. Постоянната част ще зависи само от отработеното време, а променливата ще бъде обвързана с постигнатите резултати. Това съотношение касае сумата, която се отпуска за работна заплата на структурата, а не работната заплата на отделен служител.
 
Допълнителното материално стимулиране с източник държавни такси и глоби ще бъде премахнато, тъй като таксите представляват стойността на услугата, която администрацията предлага и за това служителите получават заплата. В момента се подготвят необходимите промени в нормативната уредба с оглед стартиране на новия модел от началото на 2011 г.
 
Основните заплати за длъжностите ще бъдат определяни чрез матрична скала. Досега основните заплати за длъжност се определяха в диапазон само с минимална и максимална стойност.
 
Матричната скала ще съдържа стъпки на основните месечни заплати за всяко длъжностно ниво, като стъпките ще бъдат определени на база професионален опит и оценка на изпълнението на длъжността.
 
Реформата предвижда въвеждане на нов Единен класификатор на длъжностите в администрацията (ЕКДА). Това ще даде възможност за осигуряване на справедливо заплащане на служителите в съответствие със сложността, отговорността и изискваната квалификацията за отделната длъжност. На второ място ще се уеднаквят изискванията за заемане на една и съща длъжност в различните видове администрации и ще се насърчи навлизането на млади професионалисти в администрацията. При разработването на новия ЕКДА ще бъде направено сравнение между длъжностите в различните нива в администрациите и с такива от частния сектор.
 
Нов момент ще бъде длъжността „стажант.
 
Системата за оценка на изпълнението на служителите ще бъде усъвършенствана. Основен акцент в нея ще бъде оценката на изпълнението на целите и оценката на компетентностите. Това ще позволи да се постигне обвързаност на изпълнението със заплащането и с кариерното развитие.
 
Мобилността или преминаване на държавна служба в друга администрация е регламентирана в Закона за държавния служител. Тъй като мобилността на служители не е широко разпространена, въз основа на проучване на практиките в други страни-членки на ЕС, ще се направят предложения за възможности за разширяване на нейното приложно поле. Ще се регламентират условията и реда за изпращане на държавни служители да изпълняват длъжности в институция на Европейския съюз.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.