iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдебната сага за боклука в Радомир – втори сезон

Съдебната сага за боклука в Радомир навлезе във втори сезон.
За втора поредна година фирми и граждани дадоха на съд местната власт заради високите промили за такса смет. С решение на ОбС той е определен на 10 промила за фирмите и 4 за домакинствата в града.
 
Същите стойности бяха гласувани, а после осъдени и отменени и за 2009 година. Сега всичко започна отново.
 
Първоначално 10 дружества от Радомир депозираха жалба пред областния управител Иво Петров, но се оказа, че е пропуснат законовия срок, в който губернаторът може да отмени решението и да го атакува в съда. Затова част от недоволните фирми решиха сами да заведат дело, а към тях се присъединиха и няколко граждани.
На първото заседание те поискаха от Административния съд да назначи икономическа експертиза, която да установи има ли повишени разходи за събиране и депониране на твърдите битови отпадъци и техническа експертиза, която на база запознаване със световната и националната методика да каже може ли да се установи какво количество генерирани отпадъци се падат на жител годишно. Съдът отхвърли исканията за двете експертизи.
 
За сметка на това до следващото заседание ще се търси отговор на въпроса, на коя дата точно е качена в сайта на общината поканата за публично обсъждане на промилите за тази година.
Сагата със съдебните дела срещу високата такса  смет продължава през септември. (Подобно на сериала "Стъклен дом".)
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.