iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Васил Божков прави пътя Перник-Брезник

Васил Божков прави пътя Перник-Брезник

"Трейс груп холд" спечели най-много търгове за ремонт на пътища от първата фаза на оперативна програма "Регионално развитие". Това показват данните на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). На първия етап от програмата бяха разиграни общо 14 лота, за които са заделени 216 млн. лв. След избора на победителите става ясно, че договорите ще бъдат за 130 млн. лв., защото има победители с оферти от 30-40% по-ниски от прогнозната стойност на АПИ.
 
Това е единствената програма с осигурено финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет за ремонт на пътища през тази година. Средствата по оперативната програма общо са 250 млн. евро за 613 км пътища.
 
В края на юни АПИ спря други две програми за пътни ремонти - "Транзитни пътища V", финансирана със заем от Европейската инвестиционна банка, и по кредита от Световната банка, поради липса на бюджетни средства за съфинансирането на обектите. По спрените програми общо трябваше да се ремонтират около 2100 км пътища за около 800 млн. евро.
 
"Холдинг Пътища" и "Главболгарстрой Инфраструктурно строителство" взимат по един лот и то в съдружие с други фирми. "Холдинг Пътища" на Васил Божков печели ремонта на лот 14, който включва отсечките Перник - Брезник и Овчарци - Сапарева баня, заедно с "Галчев инженеринг груп" за 5.2 млн. лв. Те са дали и най-късия срок за изпълнение на ремонта от близо 3 месеца.
 
Този търг обаче се обжалва от "Трейс груп". "Не бяхме допуснати до отварянето на ценовата оферта и преценихме, че сме отстранени неправилно, по тази причина обжалваме", каза пред "Дневник" Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на "Трейс груп холд".
 
По-голямата част от фирмите са обещали да приключат ремонтите ударно за рекордно кратко време. Най-бързо ще строят "Холдинг Пътища" - за по-малко от три месеца те ще ремонтират 17 км пътища. Повечето фирми са дали срокове за изпълнение между 3 и 5 месеца.
 
Фирмите спечелиха търгове с оферти от 30-40% по-ниски от прогнозната стойност на АПИ. Спестихме 60 млн. лв. от първата фаза на оперативната програма, отчете Божидар Йотов. Търговете от втората фаза за ремонта на пътищата по оперативната програма "Регионално развитие" са планирани да бъдат пуснати през септември, каза Йотов. Това са още 15 лота с 311 км пътища с индикативна стойност от 285 млн. лв. Ако и при тези търгове се получи спестяване на средства, ще има и трета фаза, каза неотдавна министър Плевнелиев.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.